Bila nam je čast medijski pratiti jednu ovako kompleksnu i zabavnu manifestaciju kakvu predstavlja Hrvatski dječji festival i poslušati odličan koncert na kojemu je nastupalo 26 dječjih pjevačkih zborova iz svih dijelova Lijepe Naše. Evo što u uvodniku zbornika za ovu godinu piše sam ravnatelj festivala Ivan Kuliš:

"Prošlo je 25 godina otkako smo pokrenuli Hrvatski dječji festival, okupljanje djece predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. Namjera je bila da im omogućimo da prikažu svoje sposobnosti i talente na području glazbe, plesa, slikarstva i poezije. Počelo je s glazbom, ali vrlo brzo smo uključili i  učenike osnovnih škola koji su uz pomoć mentora, svojih školskih učitelja, pisali prekrasne stihove i slikali krasne slike i ilustracije...

...Dječja poezija je bila zaista upečatljiva, a za neke dječje slikarske radove su čak i poznati slikari komentirali kako se ne bi sramili staviti ih na svoj zid..."

"... U dvorani je sve prštalo od veselih taktova, pozornicom je odjekivala sretna dječja pjesma, cika i smijeh, a gledalištem pljesak odobravanja. Najvrjednije je to što su se djeca družila, sklapana su prijateljstva, izmjenjivane adrese i telefonski brojevi i, možda, stvorene veze za cijeli život..."

Posljednjih godina javljaju se i odrasli koji su kao mali sudjelovali na Festivalu, a sada su na njemu njihova djeca. Kruna dvosatnog koncerta je pjesma Pere Gotovca Stih i nota, sto divota koju izvode svi zborovi i sudionici festivala. Pjesma je to koja govori o onom najvažnijem - druženju djece uz pjesmu, veselje zbog nastupa i mogućnosti da pokažu ono što su pripremali mjesecima.

Na festivalu je sudjelovao uistinu velik broj stručnjaka koji su pomno pazili da sve ide prema planu. Jedan od njih je i glazbeni urednik festivalskog koncerta Toni Eterović koji se u zborniku svim velikim i malim sudionicima i, između ostalog, kaže: "Pjevajmo, plešimo, stvarajmo za djecu, i širimo pozitivne vibracije oko sebe." Čestitao je kolegi Ratku Pogačiću na nagradi za doprinos dječjem stvaralaštvu koji nas je uveseljavao svih ovih godina odličnim autorskim pjesmama pretežno u izvedbi dječjeg zbora Cicibani. Evo citata iz pjesme "Pjesma je radost" za koju je tekst napisao Ivan Kuliš, glazbu Ratko Pogačić:

"Pjesma je radost, veselje, sreća

Uvijek je divna, od svega veća

Zato pjevajmo, zato plešimo

Cijelom svijetu sretni se smiješimo

Pjesma nas nosi, visoko diže

I plavo nebo sve nam je bliže,

A nekad je puna dječje tajne

Tajanstvena kao zvijezde sjajne..."

Voditeljica literarnog dijela Festivala bila je profesorica hrvatskog jezika i književnosti Nikolina Baletić koja je uz pjesnikinju i spisateljicu Ninu Novak Oiseau i profesora hrvatskog jezika Mladena Jankovića odabrala radove koji su bili predstavljeni na Festivalu. Tema je bila "Dok se sjećam ljeta, dotiče me more", no pristizale su i mnoge druge teme, a među njima evo jedne pjesme Karle Mirt iz 6. razreda OŠ Vladimir Bosnar:

Mati moja

Kak da ti velim

kulike te imam rad?

Dala si mi vse.

Same reči fala

nigdar dosta ne!

Se si z menu prešla,

I tugu, suze i veselje.

Nič te nemre zameniti.

Same reči fala

nemre dosta biti.

Vu duši si zanavek,

Zapisana, vtisnuta,

Mati moja,

moje vse.

Same reči fala nije dosta, ne!

Urednica likovnog dijela festivala je kiparica i prof. dr. art. Ivona Biočić-Mandić u zborniku navodi kako je pristiglo 200 radova iz 19 osnovnih škola te iz Centra za odgoj i obrazovanje Goljak. Povjerenstvo za odabir likovnih radova uz Ivonu Biočić-Mandić bile su slikarica i ilustratorica Vendi Vernić te kiparica i ilustratorica Hana Lukas Midžić.

djeca-su-sjajni-umjetnici

Dio atmosfere s posljednjeg nastupa 20. siječnja u dvorani Lisinski možete pogledati i ovdje:

Neke od zborova možete pogledati u galeriji:

I sami ste primijetili koliko vas djeca mogu iznenaditi svojim talentima kad im date priliku i obratite pozornost. Upravo zbog toga ne čudi da je Hrvatski dječji festival, koji ujedinjuje dječju likovnu umjetnost, poeziju, ples i pjevanje opstao punih 25 godina.

Tekst: I.T.

Foto: HDF