Maleni pacijenti koji su se dosad liječili od malignih bolesti u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj nisu mogli biti stalno s roditeljima zbog premalog kapaciteta Odjela za hematoonkologiju. Iz tog razloga roditelji su se često bunili jer nisu mogli svojoj djeci biti podrška u najkritičnijim trenucima kad su im upravo oni u teškoj proceduri liječenja najpotrebniji.

Kako doznajemo iz Ministarstva zdravlja ovo će biti svojevrstan pilot projekt da se vidi je li opravdana prisutnost roditelja tijekom liječenja te kako to utječe na njih i sam proces liječenja.

Nakon višegodišnjeg tapkanja na mjestu i raznih postava u Ministarstvima zdravlja koje ništa konkretno do sad nije poduzelo da ovaj gorući problem riješi, napokon se nešto pokreće.

Novi ravnatelj KBC Sestara milosrdnica zaslužan za pomoć djeci

U Ministarstvu zdravlja kažu kako je do ideje za preseljenje odjela dječje hematoonkologije u Kliniku za tumore došlo na inicijativu novog sanacijskog upravitelja KBC Sestara milosrdnica prof.dr. Danka Velimira Vrdoljaka. On je, ističu u Ministarstvu, predložio preseljenje u Kliniku za tumore koja ima znatno veće kapacitete od onih u Klaićevoj i samim time je daleko prihvatljivija za liječenje najmlađih pacijenata koji su ionako na zračenja odlazili upravo u Kliniku za tumore. Inače Klinika za dječje bolesti u Klaićevoj i Klinika za tumore u Ilici spadaju pod KBC Sestara milosrdnica, a kako doznajemo na dječjoj hematoonkologiji u Klinici za tumore moći će se smjestiti čak 30 kreveta dok je to u Klaićevoj bilo nemoguće.

Podsjetimo, ondje se zna događati da zbog premalog broja kreveta djeca moraju čekati na kemoterapije, WC je također mali s malom tuš-kadom pa djeca u invalidskim kolicima ne mogu obaviti normalnu higijenu.

Mala soba za bebe koje se liječe od tumora je najgora. Ima svega par kvadrata unutar kojih je smješteno pet kinderbeta, pored kojih su male stolice pa roditelji jedva stanu kod kinderbeta i ne mogu stalno biti s njima. A budući da je mala kvadratura, kad se uzmu u obzir pelene, kemoterapije i loša klimatizacija jasno je kakvi su to katastrofalni uvjeti.

Klinika za tumore privremeno rješenje

Budući da je Klaićeva referentni centar za solidne tumore, mali pacijenti zaslužuju daleko bolje uvjete što bi im u prvu ruku trebali biti omogućeni u Klinici za tumore.

"Trenutno su u tijeku pripremne radnje za moguće preseljenje, na kojem surađuju kolege liječnici iz Klinike za dječje bolesti i Klinike za tumore. Cilj priprema je osigurati svu potrebnu njegu za pacijente. O tijeku priprema ovisit će i brzina preseljenja, koje treba valjano logistički pripremiti", rekao je glasnogovornik Ministarstva zdravlja Josip Jagić za Index.

Međutim, preseljenje odjela hematoonkologije bit će samo privremeno rješenje dok se napokon ne izgradi nova Klinika za dječje bolesti Zagreb budući da ova u Klaićevoj nema dovoljan kapacitet za prihvat velikog broja malih pacijenata koja stižu na liječenje iz cijele Hrvatske.

"I dalje se razmatra nekoliko lokacija za izgradnju nove Klinike za dječje bolesti, među kojima je i kampus KB Dubrava. Kada bude donesena odluka o izgradnji nove bolnice, neovisno o lokaciji, javnost ćemo na vrijeme obavijestiti o rokovima izgradnje i svim ostalim pojedinostima projekta", rekao je Jagić.

Tekst: Martina Pauček Šljivak

Izvor:index.hr