Projekt osnažuje djecu na liječenju i pomaže im lakše se nositi s poteškoćama uzrokovanim bolešću i boravkom u bolnici. Klaunovi doktori su promijenili bolničku atmosferu, usmjerili su pažnju djece s bolesti i straha na životnu radost, smijeh i igru. Motivirali su djecu na sudjelovanje u kreativnoj radionici čime su pretvorili njihove trenutne slabosti u snage.

Koliko CIRKUS PACIJENTUS olakšava boravak djeci u bolnici svjedoče izjave za vrijeme radionica djevojčica Lare i Leticije koje su sudjelovale u predstavi:

„U bolnici vježbam koristiti ritmičke trake, atmosfera je odlična, baš nas razveseli jer u bolnici nema puno toga za razveseliti nas. Ovoga bi trebalo biti više u bolnici.“ - djevojčica Lara,

„Učim vrtjeti tanjur na štapiću! Radimo cirkus i nastupat ćemo u bolnici. Sviđa mi se ovdje, baš mi je lijepo i dobro mi ide.“ - djevojčica Leticija.

Četiri dana dr. Ludek i sestra Milosrdić učili su djecu cirkuskim vještinama uzimajući u obzir njihovo fizičko i psihičko stanje. Danas, peti dan djeca su izvela naučene vještine za drugu djecu na liječenju, roditelje i medicinsko osoblje bolnice. Nakon završetka predstave djeca su se osjećala ponosno i ugodno, pljesak roditelja i medicinskog osoblja ojačao je njihovo samopouzdanje.

Ovaj tjedan, bolnički odjel bio je pozornica na kojoj je sve moguće, bolesna djeca su izvodila razne trikove: žonglirali su lopticama i čunjevima, vrtili su tanjure i trake. U ovom projektu klaunovidoktori su bili učitelji, radili su bez kostima i maske, koristili su pedagoške vještine koje su stekli na edukacijama i u dugotrajnom radu s djecom.

Zoran Vukić, voditelj projekta i umjetnički direktor CRVENIH NOSOVA dao je svoje dojmove o provedbi radionica cirkuskih vještina s djecom na liječenju;

„Djeca uporno negiraju bolest ili fizička ograničenja, unatoč vidljivim signalima boli aktivno su uključena. Oduševljena su novom mogućnosti kako u bolnici „skratiti“ vrijeme iščekivanja. Prekrasno je koliko su predana vježbama. Posebno me oduševljavaju djeca koja su u međuvremenu otpuštena iz bolnice, ali su odlučila od kuće dolaziti u bolnicu na radionice. Provedba ovog projekta dotaknula me u srce i dušu.“

Ove godine klaunovi doktori obilježavaju petu godišnjicu posjeta dječjim odjelima bolnica.

Zahvaljujući donacijama građana i pravnih osoba, u 2014. godini, klaunovidoktori donijeli su životnu radost i smijeh na lica više od 11.500 bolesne djece i nemoćnih u 180 posjeta zdravstvenim i socijalnim ustanovama.

Tekst i foto: promo