Djeca i mladi u sukobu sa zakonom mogu računati na 39 novih medijatora koji su danas primili svoje potvrde o završenoj jednogodišnjoj edukaciji o izvansudskoj nagodbi u kaznenim postupcima prema djeci i mladima. To znači da će se postupci mirenja od sada provoditi u svim županijskim središtima. Naime, prije edukacije koju je pokrenuo UNICEF u suradnji s Ministarstvom socijalne politike i mladih, Udrugom za izvansudsku nagodbu i Državnim odvjetništvom, u Hrvatskoj je bilo svega 16 posrednika koji su radili samo na području Zagreba, Osijeka i Splita.

Primjenom izvansudske nagodbe počinitelji lakših kaznenih djela umjesto kazne koja bi im bila izrečena na sudu i stigme počinitelja kaznenog djela, dobiva priliku preuzeti odgovornost i popraviti počinjenu štetu. Žrtva, pak, dobiva priliku suočiti se s počiniteljem, dobiti ispriku i izravno dogovoriti način obeštećenja koji njemu najviše odgovara.

Posrednike u izvansudskoj nagodbi u kaznenim postupcima prema djeci i mladima čine uglavnom socijalni pedagozi, socijalni radnici, psiholozi i pravnici. Njih ukupno 55 je za svoje zahtjevno zanimanje moralo proći opsežnu edukaciju koja se sastojala od usvajanja teorijskog znanja i učenja kroz igru uloga, te praktičnog rada uz vodstvo mentora. Posredovanje u kaznenim postupcima prema djeci i mladima, u usporedbi s ostalim mjerama, donosi brojne prednosti i za počinitelja i za žrtvu.

posrednici izvansudske nagodbe

Djeca i mladi su 2012. godine, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, počinili 4438 kaznenih djela. Prema hrvatskim propisima djeca starija od 14 godina mogu kazneno odgovarati za svoje postupke. Stopa recidivizma kod djece i mladih koji su bili uključeni u izvansudsku nagodbu je između 10 i 13 posto, dok se u sukobu sa zakonom ponovno našlo čak 30 posto onih koji su bili uključeni u druge odgojne mjere kao što su, primjerice, sudski ukor, upućivanje u disciplinski centar, pojačana briga i nadzor, pojačana briga i nadzor uz dnevni boravak u odgojnoj ustanovi, upućivanje u odgojnu ustanovu, upućivanje u odgojni zavod i druge.

Djeca koja su u sukobu sa zakonom svojim ponašanjem traže sustavnu pomoć i podršku društva od stvaratelja politika do različitih stručnjaka, roditelja kao i drugih osoba koje skrbe o djeci kako bi se promijenile okolnosti njihovog odrastanja. Izvansudska nagodba je zasigurno jedan od modela putem kojeg se prema djeci postupa s dostojanstvom, poštovanjem i brigom te pruža mogućnost djetetu da u skladu s vlastitim mogućnostima uvidi posljedice, popravi ili nadoknadi štetu počinjenu kaznenim djelom. Neskromno možemo reći da medijatori u izvansudskoj nagodbi predstavljaju ključnu poveznicu između sustava pravosuđa, djeteta i osobe kojoj je načinjena šteta“, poručila je na skupu potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih
„Iz osobnog iskustva rada na transformaciji sukoba s djecom i mladima imala sam prilike svjedočiti brojnim prednostima koje medijacija ima nad tzv. tradicionalnim sustavom dijeljenja pravde. Jedna od najznačajnijih prednosti medijacije, po mom mišljenju, jest ta da se medijacijom može “izliječiti” narušeni odnos između počinitelja i žrtve, odnos koji je u tradicionalnom sustavu pravde stavljen u drugi plan. A upravo su dobri odnosi među ljudima jedan od najvažnijih aspekata zdravog društva kakvom težimo; odnosi koji nisu utemeljeni na strahu od kazne, nego na poštivanju drugoga te na osobnoj i građanskoj odgovornosti. Stoga je širenje modela izvansudske nagodbe iznimno korisno i vrijedno, kako za djecu počinitelje kaznenih djela tako i za društvo u cjelini”, rekla je predstojnica Ureda UNICEF-a Valentina Otmačić, čestitavši svim medijatorima i njihovim edukatorima.

Dosadašnja praksa izvansudske nagodbe u Hrvatskoj pokazuje čak 80-postotnu uspješnost svih slučajeva, nepokretanje sudskog postupka u više od 85 posto slučajeva te zadovoljstvo žrtava i počinitelja u čak 95 posto slučajeva. Velika većina postupaka, čak 75 posto, završena je u roku od tri mjeseca a preostali za šest mjeseci, što je izuzetno brzo u usporedbi s uobičajenim trajanjem sudskih postupaka.

Da bi Državno odvjetništvo pristupilo izvansudskoj nagodbi, za počinjeno kazneno djelo treba biti propisana kazna do pet godina zatvora, ne smije se raditi o beznačajnom deliktu kao ni o teškom kaznenom deliktu sa smrtnim posljedicama ili silovanju, brutalnom i planiranom nasilju.

Tekst: Ured UNICEF-a Zagreb

Foto: Gordan Dimić