U Hrvatskoj su u prošloj godini u sudskim postupcima sudjelovala 4504 djeteta kao svjedoci ili žrtve kaznenih djela. Kako bi se djeca i njihovi skrbnici pripremili za davanje iskaza na sudu, a stručnjaci u pravosuđu bili spremni za uzimanje iskaza od djece, vodeće domaće stručnjakinje Lana Petö Kujundžić i prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander napisale su publikacije koje će biti dostupne u svim sudnicama u Hrvatskoj.

„Poštivanje prava djece u sudskim postupcima, kao i aktivnosti koje se provode u ovom projektu, predstavljaju veliki korak u poboljšanju kaznenopravne zaštite djece žrtava i svjedoka“ naglasila je pomoćnica ministra Vedrana Šimundža-Nikolić.

Publikacije su dio programa suradnje Ministarstva pravosuđa i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku kojoj je cilj pravosuđe čim više približiti djeci i njihovim potrebama. U sklopu programa suradnje 10 sudova opremljeno je tehnologijom za davanje iskaza djece, a više od 150 stručnjaka u pravosuđu (sudaca, državnih odvjetnika i stručnih suradnika) dobilo je znanja i vještine koje im omogućuju da vode sudske postupke u najboljem interesu djece koja u njima sudjeluju kao žrtve i/ili svjedoci. Ukupna je vrijednost ove suradnje 2,285 milijuna kuna.

„U posljednjih dvadeset godina napravljeni su znatni pomaci u približavanju pravosudnog sustava djeci i njihovim potrebama. Vjerujemo da će upravo zahvaljujući programu suradnje Ministarstva pravosuđa i UNICEF-a sudovi postati mjesta na kojima će se djeca osjećati sigurno i zaštićeno, i koja će posebno za djecu žrtve i/ili svjedoke biti mjesta početka njihova oporavka od traume”, poručila je prilikom predstavljanja publikacija predstojnica UNICEF-ova ureda za Hrvatsku Valentina Otmačić.

Više o negativnim iskustvima djece prilikom svjedočenja u sudnici, važnosti primjerenijeg pristupa djeci žrtvama nasilja i zlostavljanja tijekom raznih pravosudnih postupaka te aktivnostima UNICEF-a s partnerima s ciljem približavanja pravosuđa djeci žrtvama i/ili svjedocima pogledajte u VIDEO PRILOGU.

Tekst: Unicef

Foto: Profimedia i Unicef