Djeca konačno na primjeren način svjedoče na suđenjima

Istinu o teškim i mučnim iskustvima djece žrtava i/ili svjedoka kaznenih djela često znaju samo djeca. No da bi počinitelji bili kažnjeni, pravosudni stručnjaci također ju trebaju doznati, a da pritom dodatno ne čine štetu djeci. Komplet publikacija koje će pomoći stručnjacima, roditeljima i djeci u sudskim postupcima u kojima djeca sudjeluju kao žrtve i/ili svjedoci predstavili su danas pomoćnica ministra pravosuđa Vedrana Šimundža-Nikolić i predstojnica UNICEF-ova ureda za Hrvatsku Valentina Otmačić

U Hrvatskoj su u prošloj godini u sudskim postupcima sudjelovala 4504 djeteta kao svjedoci ili žrtve kaznenih djela. Kako bi se djeca i njihovi skrbnici pripremili za davanje iskaza na sudu, a stručnjaci u pravosuđu bili spremni za uzimanje iskaza od djece, vodeće domaće stručnjakinje Lana Petö Kujundžić i prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander napisale su publikacije koje će biti dostupne u svim sudnicama u Hrvatskoj.

"Poštivanje prava djece u sudskim postupcima, kao i aktivnosti koje se provode u ovom projektu, predstavljaju veliki korak u poboljšanju kaznenopravne zaštite djece žrtava i svjedoka" naglasila je pomoćnica ministra Vedrana Šimundža-Nikolić.

Publikacije su dio programa suradnje Ministarstva pravosuđa i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku kojoj je cilj pravosuđe čim više približiti djeci i njihovim potrebama. U sklopu programa suradnje 10 sudova opremljeno je tehnologijom za davanje iskaza djece, a više od 150 stručnjaka u pravosuđu (sudaca, državnih odvjetnika i stručnih suradnika) dobilo je znanja i vještine koje im omogućuju da vode sudske postupke u najboljem interesu djece koja u njima sudjeluju kao žrtve i/ili svjedoci. Ukupna je vrijednost ove suradnje 2,285 milijuna kuna.

pravosudje prilagodjeno djeci

Lana Petö Kujundžić, sutkinja i Predsjednica Odjela za mladež Županijskog suda u Zagrebu, Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Vedrana Šimundža-Nikolić, pomoćnica ministra pravosuđa i prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba.

"U posljednjih dvadeset godina napravljeni su znatni pomaci u približavanju pravosudnog sustava djeci i njihovim potrebama. Vjerujemo da će upravo zahvaljujući programu suradnje Ministarstva pravosuđa i UNICEF-a sudovi postati mjesta na kojima će se djeca osjećati sigurno i zaštićeno, i koja će posebno za djecu žrtve i/ili svjedoke biti mjesta početka njihova oporavka od traume", poručila je prilikom predstavljanja publikacija predstojnica UNICEF-ova ureda za Hrvatsku Valentina Otmačić.

Više o negativnim iskustvima djece prilikom svjedočenja u sudnici, važnosti primjerenijeg pristupa djeci žrtvama nasilja i zlostavljanja tijekom raznih pravosudnih postupaka te aktivnostima UNICEF-a s partnerima s ciljem približavanja pravosuđa djeci žrtvama i/ili svjedocima pogledajte u VIDEO PRILOGU.

Tekst: Unicef
Foto: Profimedia i Unicef

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

30 godina zajedno za djecu u Hrvatskoj

UNICEF se u svom radu vodi Konvencijom o…

Djeca su naš najvažniji posao

UNICEF 27. rujna 2019. u Kongresnom centru Forum…

Država ne uvažava potrebe posvojitelja i posvojene djece

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku…

Pročitajte i:

Kamo za vikend? U Osijek, na Sajam vjenčanja!

Dođite ovaj vikend na Sajam vjenčanja Osijek powered by Portanova! Otkrijte trendove u vjenčanjima, doznajte…

Egzotična zima s zanimljivim programom o grabežljivcima u ZOO vrtu grada Zagreba

Ovaj vikend u Zoološkom vrtu grada Zagreba počinje Egzotična zima – edukativni program koji svaki…

Besplatna radionica brzog čitanja i mudrog učenja

Želite li naučiti tehnike brzog čitanja? Želite li bolje razumjeti ono što pročitate? Želite li…

Nasmijte se do suza na predstavi 'Kod kuće je najgore'

Veliki hit prema djelu E. Kishona "Kod kuće je najgore" ponovno na daskama Knapa! I…