Listajući posljednju knjigu za roditelje koja im pomaže u odgoju u izdanju Planetopije, Disciplina bez drame, htjeli smo vam izdvojiti neke zanimljive citate, no naišli smo na problem, previše ih je bilo i zanimljivih i korisnih, jasnih, konkretnih, praktičnih. Pa kako se onda odlučiti. Kolegica koja koju je uzela na čitanje rekla je kako je cijelo osjećala kao da je pisana upravo za nju. A slično će se učiniti i ostalima. Možda će vas malo i posramiti to samoprepoznavanje, no ne budite prestrogi prema sebi i dajte si vremena da uvedete poziivne promjene u odnos s djecom i izbacite dramu iz svoje kuće.

U knjizi su obrađeni svi najtipičniji primjeri situacija s kojima se susrećemo svakodnevno s djecom, naše uobičajene reakcije i primjer kako bi bilo bolje odreagirati te kakve su posljedice oše reakcije, a kakve one bolje varijante.

disciplina-bez-drame-must-literatura-za-roditelje-odgojitelje

Naglasak se stavlja na povezivanje s djetetom i na učinkovitu disciplinu u kojoj govorimo "ne" određenom lošem ponašanju, ali istodobno govorimo "da" djetetu. Autori vjeruju da učinkovita disciplina nije samo zaustavljanje lošeg ili poticanje dobrog ponašanja, već i prenošenje vještina i njegovanje veza u dječjem mozgu koje će im pomoći da u budućnosti donose bolje odluke i dobro se ponašaju automatski. Kao što se mi roditelji, nažalost, automatski često ponašamo prilično loše prema djeci, niti ne sluteći to. Jer ako u svojoj komunikaciji s djetetom koristite time-out, vikanje, kažnjavanje, daleko smo od povezivanja s djetetom i postizanja ispravnog ponašanja na duge pruge. što autori nude kao rješenje koje ne podrazumijeva kažnjavanje, pa čak i udarac po guzi? Povezivanje i preusmjeravanje!

"...povezanost nije isto što i popustljivost. Povezati se s djecom tijekom discipliniranja ne znači dopustiti im da rade što god žele. Dapače, upravo suprotno. Zaista voljeti svoju djecu i davati im ono što im je potrebno znači i postavljati im jasne i dosljedne granice..."

Vjerujemo da kad se uhvati novi obrazac reagiranja na neko djetetovo neželjeno ponašanje, na povoljniji način, smanjujemo vlastito nezrelo ponašanje, koje ponekad nije puno bolje od djetetovog i stvaramo puno bolju atmosferu u kući koja pozitivno utječe na sve članove obitelji.

Dakle, kad vas primjerice dijete udari, umjesto da odmah smislite kaznu, trebate se zapitati:

"Zašto me udarila? Što je sada želim naučiti? Kako je to mogu najbolje naučiti?"

Kad jednom kroz ova pitanja počnete gledati sve konfliktne situacije, sve će se promijeniti. A svakom bi roditelju trebalo biti u interesu da daje najbolje od sebe svojim primjerom i da uistinu pokaže kako vlada stresnim situacijama.

Iako se na prvi pogled možda čini kao nemoguća misija, knjiga Disciplina bez drame uvjerit će vas u suprotno! Uz mnoštvo iskrenih priča i živopisnih primjera ponekad očajnih roditelja, te korisnih i 'rječitih' ilustracija, ona će vas učinkovito, jednostavno i jasno voditi kroz neposluh, suze i bijes vašeg djeteta – bez scena, vikanja i kažnjavanja. Umjesto toga naučit ćete kako nuditi mirna rješenja s kojima ćete biti zadovoljni i vi i vaše dijete, ojačati vezu među vama i usrećiti cijelu obitelj.

Knjiga između ostalog donosi:

  • načine da se brzo i lako povežete s djetetom
  • preusmjerite njegove emocije i iskoristite priliku da ga poučite vještinama korisnim za cijeli život
  • činjenice o razvoju dječjeg mozga i najprikladnije i najučinkovitije strategije ovisno o dobi djeteta
  • način da smireno i brižno postavite jasne i dosljedne granice kojih ćete se držati i vi i vaše dijete
  • kako primijeniti uviđavan, suosjećajan pristup djetetu koji će mu pomoći da se smiri kada ima ispad bijesa
  • dvadeset najčešćih pogrešaka koje se dešavaju i najboljim roditeljima – i kako ih izbjeći
  • šalabahter na samo dvije strane za brzo i učinkovito podsjećanje u svakodnevnim situacijama.

Dr. Daniel J. Siegel liječnik je, psihijatar za djecu, adolescente i odrasle i klinički profesor na Medicinskom fakultetu David Geffen na Sveučilištu u Kaliforniji. Odgovoran je za izdavanje više desetaka knjiga kao autor, suautor ili urednik, a napisao je knjige Brainstorm: The Power and Purpose of the Teenage Brain, Mindsight: The New Science of Personal Transformation i The Developing Mind: How Relationships and the Brain Interact to Shape Who We Are. On je izvršni direktor Mindsight Institutea, obrazovnog centra za međuljudsku neurobiologiju koji kombinira širok raspon znanstvenih polja u jedan okvir za razumijevanje ljudskog razvoja i naravi blagostanja. Drži predavanja diljem svijeta, preko interneta i uživo, za roditelje, profesionalce i javnost.

Cijena: 135 kn

246 stranica

Izdavač: Planetopija, 2017.

Darujemo dva primjerka Discipline bez drame za najbrže čitatelje

Pošaljite svoje podatke s naznakom "Disciplina bez drame" na mejl: urednistvo@roditelji.hr i dvoje prvih čitatelja dobivaju knjigu na kućnu adresu. Za nekoliko dana objavljujemo dobitnike ispod najave darivanja.

Tekst: I. T.

Foto: Profimedia, Planetopija