Točno cener! Zagrebačka Tvornica lutaka 2015. godine slavi 10 rođendan. 0d 2005. godine ovo kazalište promijenilo je 3 lokacije i sretno se smirilo tek u Griču, u samom centru grada. Odigrali su preko 1000 predstava, pozvali na suradnju 10 redatelja, 40 glumaca spremno je radilo na 18 premijera. Održali su znatan broj dramskih radionica po cijeloj Hrvatskoj kroz koje je prodefiliralo više od 500 djece. Van grada Zagreba, pokrenuli su i manifestaciju Zlarinsko ljeto na otoku Zlarinu 2004. godine. Također su gostovali u zemlji i van nje te osvojili razne nagrade.

"Kazalište Tvornica lutaka mi je kao banda kojoj pripadam, kao epizoda Alan Forda, kao Smogovci, kao mirna luka kojoj se vraćam s nemirnih kazališnih mora", naglasio je ravnatelj Tvornice lutaka, Mario Kovač.

Kroz cijelu 2015., raznim će događanjima obilježavati jubilej, no središnji program, popularno zvani Cener zakazan je za 07. 03. kada će se održati premijera dječjeg mjuzikla Sami u kući, autora i redatelja Staše Zurovca te skladatelja Marjana Nećaka. U popratnom programu sudjelovat će zbor Izvor, prikazat će kratkometražni filmski uradak Mali cener bivših polaznika dramskog studija Tvornice lutaka, a završno će glumica Nina Violić zasukati rukave i rasplesati vas Italo discom.

Tvornica lutaka je kazalište koje voli bake i djedove, uključuje roditelje, ali čije programe kreiraju djeca. Taj svojevrsni glasnogovornik djece, uvijek je u pokretu i cilj je dovesti kazalište među djecu, ma gdje ona bila. Ne razlikuju sjaj baroknih zdanja kazališnih kuća od trgova i baraka, svugdje su gdje su djeca, koji su naš izvor i naš glas, zaključila je osnivačica kazališta, Petra Radin.

 Mjuzikl Sami u kući

Troje djece Damir, Mario i Petra, ostali su sami u kući, a kako roditelja u blizini nema, kaos se sprema. Vesela trojka odvest će vas u svijet cirkusa, gusara, morskih sirena i čarobnih napitaka čiji su recepti spremljeni u najdublje ladice svijeta. No, uza sve slobode koje su im dane odlaskom odraslih i čine ih nedodirljivima, vrebaju i opasnosti. Kako se obraniti od čudovišta i čudaka koji čekaju ispod kreveta ili iza ugla? Dok si rekao keks, sve je riješeno. Zajedništvo je nepobjedivo.

Aktualnost ove bajke za djecu počiva na vrijednosti koja je u današnje vrijeme gotovo izgubila svoje mjesto i značenje, a to je prijateljstvo. Tegobe suvremenog čovjeka kao što su: usamljenost, otuđenost i bezizlaznost, ali i suprotno tome - vrijednost prijateljstva, u ovoj se predstavi zrcale u prizorima utemeljenim na stvarnim događajima dječje i naše svakodnevnice. Poruka je zapravo jednostavna: ne hodaj ispred mene, možda te neću slijediti… Ne hodaj iza mene, možda te neću voditi… Samo hodaj uz mene, i budi mi prijatelj.

Život se danas, umjesto na emociji, iskrenosti, mašti i jednostavnosti temelji na površnosti, nametnutim lažnim idealima blagostanja i jurnjavi za materijalnim preživljavanjem. Vrteći se u čarobnom krugu nezadovoljstva svijeta koji je biti, odavno na nekoj povoljnoj rasprodaji trampio za imati, čovjek današnjice ne nalazi vremena u kojem bi mislio i na druge osim na sebe, naglasio je autor i redatelj Staša Zurovac.

Autor, redatelj i koreograf: Staša Zurovac

Scenograf: Žorž Draušnik

Kostimografija: Sara Lovrić Caparin

Glazba: Marjan Nećak

Vizualni identitet: Zdenko Bašić

Fotograf: Damir Žižić

Majstor svjetla: Alen Marin

Igraju: Luka Petrušić, Damir Poljičak, Petra Radin

Tekst i foto: Tvornica lutaka promo