Zasigurno ste bili u situaciji kad prilikom kupovine obuće, koja vam baš i ne odgovara, pomislite: „Ma nema veze, razgazit će se.“ Ako vam je to poznato, trebali biste pročitati Deichmannovih pet savjeta za odabir idealne obuće. Ako ste roditelj bebe, predškolca ili školarca, zasigurno provodite više vremena u kupovini cipela pa će vam idući savjeti, kao i nagradna igra, biti dobrodošli.

1. Mekani i prozračni materijali

Svaki početak je težak, a kako bi prvi koraci bebe bili što jednostavniji, važno je obuti njene nožice u što laganije i prozračnije materijale. Preporuča se dozvoliti djetetu da hoda boso ili u što mekanijoj obući kao što su čarapice, mekane čizmice i cipelice mekanog đona kako bi njegova stopala mogla prirodno rasti te razvijati muskulaturu i snagu.

Izvan sigurnosti doma, nježna koža bebinog stopala svakako mora biti zaštićena prirodnom i fleksibilnom obućom. Potrebno je omogućiti što slobodnije kretanje pa tako obuća mora biti glatkih đonova kako ne bi postojala opasnost od pada zbog zapinjanja za površinu po kojoj hoda.

Prozračni materijali kao što su koža ili tkanina najpoželjnija su opcija jer sprečavaju pojačano znojenje stopala što može rezultirati i razvojem bakterija.

2. Zdravlje na prvom mjestu, dizajn na drugom

Kad vaše dijete postane školarac, vas kao roditelja očekuju dodatni izazovi pri kupovini obuće jer je vašem mališanu prvenstveno važan dizajn obuće, dok vi ipak brinete o udobnosti, funkcionalnosti i zdravlju noge. Unatoč šarmantnim pritiscima, ne biste trebali pristajati na kompromis. Ne odustajte od obuće koja je zdrava, dozvoljava razvoj stopala i cjenovno je dostupna.

3. Pratite rast dječjeg stopala

Noga djeteta između prve do treće godine ubrzano raste pa je zato potrebno kupiti nove cipele do tri puta godišnje, dok će djeci između treće i desete godine biti potrebno kupovati obuću do dva puta godišnje.

4. Važno je kako kupujete

Obuću kupujte u prvom dijelu dana jer će kasnije stopala vašeg djeteta biti nešto veće zbog cjelodnevnih aktivnosti.

Kad odaberete obuću koja vam je zanimljiva, isprobajte obuću. Ispravno je obucite, zavežite, prošećite po dućanu i stojite par trenutaka u njoj kako biste osjetili odgovara li vam. Mičite prstima kako biste procijenili koliko imate li dovoljno prostora. Konzultirajte se s prodajnim osobljem koje će vam dati najbolji savjet o kupovini.

5. Ako nije udobno, tražite i dalje

Obuća koju bi vaše dijete moralo razgaziti, nije obuća koju biste trebali kupiti. To znači da nisu pravilno dizajnirane ili da model nije prikladan za stopalo vašeg djeteta. Svakako pripazite na duljinu, širinu i dubinu obuće koju namjeravate kupiti. Ako samo nešto od navedenog stvara neugodu vašem djetetu, potražite neki drugi komad.

Isto tako, nije poželjno koristiti naslijeđene cipele već formirane prema stopalu prethodnog vlasnika. Ne zaboravite da su stopala djece još uvijek u razvoju i da neispravna obuća još uvijek može utjecati na njihov oblik. Iako mnoga djeca ne trebaju imati potporu anatomskih uložaka, u ovoj se dobi  primjećuju prvi problemi sa stopalima kao što je spušteno stopalo. Pritom je poželjan savjet ortopeda.

Sve navedene savjete možete s lakoćom pratiti u Deichmann prodavaonicama koje su u potpunosti opremljene obućom za djecu svih dobi. Sudjelujte u nagradnom kvizu i osvojite Deichmann poklon bon s kojim će vam biti užitak pripremiti svog mališana za novu školsku godinu.

Nagradni kviz nalazi se ispod galerije fotografija!

Kako bi vaše dijete spremno dočekalo nove izazove u vrtiću ili školi, Deichmann vam donosi 5 savjeta za kupovinu dječje obuće. A mi smo u suradnji s Deichmannom pripremili nagradni kviz koji će svaki tjedan (u sljedeća tri tjedna) troje najsretnijih razveseliti, svakoga posebno s poklon bonom od 150 kuna

Dobitnici prvog kruga nagradnog kviza:

Čestitamo dobitnicama poklon bonova od 150 kn, a to su redom:

Ana Mrković iz Splita, Branka Tišljarić iz Koprivnice i Helena Dokozić iz Požege. Vaši bonovi stižu na kućnu adresu, a uvjeti za njihovo ostvarivanje piše ispod ovog teksta.

Uvjeti za ostvarivanje poklon bona

Tjedni odabir dobitnika odvijat će se svakih sedam dana i ime dobitnika će biti objavljeno na našem portalu. Svi dobitnici bit će obaviješteni o dobitku i putem e-maila, na koji su dužni odgovoriti unutar 14 dana i dostaviti svoju važeću adresu stanovanja kako bi njihov poklon bon bio poslan poštom. Poklon bonove dobitnici mogu iskoristiti u bilo kojoj Deichmann prodavaonici u Hrvatskoj do 31.12.2016. Dobitnici koji se ne jave u za to određenom roku gube pravo na nagradu.

Tekst i foto: promo