Iako vrtić i škola u Gradu Rijeci postoje i djeluju već više od 10 godina, cilj je približiti i upoznati s Waldorfskom pedagogijom i one koji se još nisu upoznali s njome.

Za Dane otvorenih vrata u školi će biti otvorena nastava gdje će javnost imati mogućnost doživjeti posebnosti nastave u waldorfskoj školi, sudjelovati na radionicama i predavanjima.

U vrtiću Mala vila budući polaznici i njihovi roditelji također će moći sudjelovati na radionicama namijenjenim najmlađima, uživati u lutkarskoj predstavi, osjetiti domaćinsku atmosferu waldorfskog vrtića i kušati zdrave delicije pripremljene u vrtićkoj kuhinji.

Harmonizirajuća nastava

Centralna događanja ovogodišnjih Dana otvorenih vrata su predavanje prof. MarinkeSpodnjakHarmonizirajuća nastava, koje će se održati 6. i 16. svibnja u prostrima OWŠ i gostovanje talijanske slikarice Doris Harpers koja će Riječane upoznati s tehnikom slikanja razvijenom od samog osnivača waldorfske pedagogije Rudolfa Steinera, a koja nije samo tehnika već put unutarnjeg razvoja. Slikarica će svoj rad i način podučavanja predstaviti Riječanima u petak 08. svibnja u Kampusu na Trsatu, Radmile Matejcic 2 , u zgradi sveučilišnih odjela, dvorana u prizemlju O30 u vremenu od 19,00 do 20,30.  Biti će riječ o nadasve zanimljivom pristupu slikanja, a ulaz za sve posjetitelje je slobodan. Nakon toga, u OWŠ Rijeka u subotu 09.05. i nedjelju 10.05. s početkom u 09,00 sati uslijediti će radionica slikanja s Doris Harpers.

Društvo prijatelja Waldorfske pedagogije (DPWP) je neprofitna udruga građana osnovana devedesetih godina prošlog stoljeća.

Ciljeviudruge ogledaju se u:

- promicanju, poticanju i razvijanju svjetski priznate waldorfske pedagogije,

- promicanju i poticanju razvijanja i zaštite djetinjstva,

- promicanju i poticanju biološko dinamičke poljoprivrede,

-promicanju i poticanju osnivanja waldorfskih ustanova

Upisi su u tijeku

Udruga je 1996. godine osnovala WDV Mala vila Rijeka, a 2000. godine OWŠ Rijeka. Vrtić danas broji 60-ero djece, a osnovna škola 55 djece. U tijeku su upisi u WOŠ i WDV Mala vila, te pozivamo sve roditelje i svu zainteresiranu javnost na Dane otvorenih vrata Waldorfske pedagogije u Rijeci, gdje mogu dobiti sve informacije o ovoj svjetski priznatoj pedagogiji koja osigurava cjeloviti, zdrav i harmoničan razvoj djeteta. Program događanja tijekom svibnja kojeg predstavljamo ukazuje s jedne strane, kroz predavanja, na antropologiju i metodička uporišta "harmonizirajuce/ozdravljujuce" nastave. Ona daje priliku i poticaj djetetu da se razvija u zdravog, odgovornog, slobodnog pojedinca koja misli duboko i divergentno, ne površno i ne samo konvergentno.

S druge strane,  putem primjera iz nastave, putem izložbi,  obilježavanja ekoloških dana, te drugih medijskih nastupa, ukazujemo na angažiranost waldorfske  nastave u razumijevanju uzročno-posljedičnih procesa u suvremenoj povijesti, ekologiji, tehnologiji. Želimo promovirati poimanje obrazovanja koje odgaja mlade koji ne samo nešto znaju, nego žele i umiju kreirati nešto novo i korisno za sebe i svijet.

dani-otvorenih-vrata-waldorfske-osnovne-skole-i-waldorfskog-djecjeg-vrtica-mala-vila-u-rijeci

Tekst i foto: Društvo prijatelja waldorfske pedagogije Rijeka, Profimedia