Dan planeta Zemlje

Dan planeta Zemlje uz projekcije i iskustva s putovanja Vitomira Maričića u Astronomskom centru Rijeka

U Astronomskom centru Rijeka i ove godine obilježit će se Dan planete Zemlje prigodnim programom u utorak, 23. travnja 2019. godine koji će uključivati projekciju u digitalnom planetariju „Susret s astronomijom“ (+4) s početkom u 18 sati te predavanje Vitomira Maričića, višestrukog rekordera u ronjenju na dah, kineziologa, avanturista, instruktora sportskog penjanja, diplomiranog fotografa, volontera, pod nazivom „Nešto od našeg planeta“ s početkom u 18.30 sati. Ovogodišnja tema međunardne manifestacije je 'Zaštitimo naše vrste: pčele, koraljni grebeni, slonovi, žirafe, insekti, kitovi i druge'.

Povodom Dana planete Zemlje iskustva sa svojih mnogobrojnih putovanja diljem našeg zeleno-plavog planeta podijelit će svestrani Riječanin Vitomir Maričić. Ovaj zaljubljenik u avanturu i daleka putovanja, poznat je i kao višestruki rekorder u ronjenju na dah, instruktor sportskog penjanja, diplomirani kineziolog, avanturist, fotograf, volonter, voditelj ekspedicije na Kilimanjaro, a mnogi Riječani će ga možda prepoznati kao bivšeg voditelja spasilačke službe na Bazenima Kantrida. Više o V. Maričiću pronađite na http://vitom.ir/.

Vitomir Maričić_ronjenje u Samoi

Tijekom predavanja, Vitomir Maričić fotografijama i video-zapisima predstavit će specifične biljke i životinje sa svakog pojedinog kontineta i zemlje koje je susreo tijekom putovanja te posjetiteljima prenijeti iskustvo upoznavanja dalekih kultura. Cijelo predavanje usko je vezano uz tematiku ovogodišnjeg obilježavanja Dana planete Zemlje koje fokusirano za zaštitu ugroženih vrsta biljaka i životinja.

Više o Danu planete Zemlje

Ovu međunarodna manifestacija u Astronomskom centru Rijeka obilježava se od 2014. godine različitim programom. Po prvi je puta obilježena 22. travnja 1970. na sveučilištima SAD-a, a danas se obilježava u 190 zemalja svijeta s ciljem jačanja svijesti o važnosti očuvanja okoliša. Ovogodišnje aktivnosti provode se pod sloganom "Zaštitimo naše vrste" kako bi se skrenula pozornost na biljne i životinjske vrste na rubu izumiranja: pčele, koraljni grebeni, slonovi, žirafe, insekti, kitovi i druge.

  • Prigodni program namijenjen je posjetiteljima starijima od 7 godina.
  • Ulaz na predavanje je slobodan, dok su cijene ulaznica za planetarij za djecu, učenike, studente, umirovljenike i osobe s invaliditetom iznosi 10 kuna, a za odrasle 20 kuna.
  • Ulaznice je moguće kupiti na blagajni pola sata prije početka programa ili online putem www.mojekarte.hr.

Tekst i foto: Astronomski centar Rijeka

Preporučujemo

Tagovi:

Vezano uz temu

Dan planeta Zemlje i „Fićo na klupici“

Dođite na druženje na klupici uz klopicu i…

Što nam donosi Dan planeta Zemlje?

Neka i vama i vašoj djeci Dan planeta…

dm poziva građane da tijekom proljeća budu eko

Mnogo je načina da se doprinese očuvanju okoliša…

Pročitajte i:

Novi broj National Geographica otkriva rađanje Europe i prvih Europljana

Europljani koji žive danas, u bilo kojoj zemlji, raznovrsna su mješavina drevnih predaka koji potječu…

Volite štrudle? Onda se u rujnu vidimo u Jaškovu

Jedno od onih događanja na koje dođete nakon što ste tjedan dana postili pa da…

Znanstvene radionice časopisa National Geographic Hrvatska na otoku Krku

Ako ljetujete na Krku, svakako povedite svoje mališane u Omišalj i Njivice na znanstvene radionice…

HZZO osigurao dodatnu količinu inzulinskih pumpi za djecu i odrasle

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) osigurao je dodatna financijska sredstva, izvan mjesečnih proračuna bolnica,…