Obilježavanje Dana narcisa, dana posvećenog borbi protiv raka dojke, pokrenula je Hrvatska liga protiv raka davne 1997. g u centru Zagreba. Poticaj za pokretanje ove važne javnozdravstvene kampanje krenuo je od činjenice da je rak dojke daleko najčešći rak u žena od koje na godinu u Hrvatskoj oboli između 2.200 i 2600 žena, a svaka treća oboljela žena i umre od te vrste raka.

Prema najnovijim podacima hrvatskog Registra za rak, u 2012. g. od raka dojke oboljelo je 2227 žena i 27 muškaraca. Da je nužno stalno poduzimati mjere prevencije od te zloćudne bolesti posve je jasno uzevši u obzir činjenicu da se radi o karcinomu kojeg je moguće otkriti na vrijeme kada je bolest u velikom postotku izlječiva.

Uvođenjem nacionalnog probira za rak dojke od strane Ministarstva zdravlja zacrtani su jasni ciljevi, no s obzirom na vrlo varijabilan i relativno malen odaziv žena na besplatne preventivne preglede, nužno je provoditi daljnju edukaciju žena svih dobnih skupina.

Žene najugroženijih dobnih skupina od 50 do 69 godina života koje su obuhvaćene ovim probirnim programom među oboljelim ženama čine oko 50 %, točnije 1029 u 2012. g. Međutim, ne smijemo zaboraviti na 402 žene oboljele od raka dojke u Hrvatskoj koje su mlađe od 50 godina i čak 797 njih koje su starije od 69 godina. Rak dojke je najčešći uzrok obolijevanja od raka kod žena počevši već od 30. g. života!

Imajući na umu upravo tu činjenicu, da je potrebno na redovite preglede senzibilizirati mlade žene, za pomoć smo zamolili predivne žene iz dizajnerskog tima Hippy Gardena koje su nam za ovu prigodu dizajnirale limited edition majica upravo za ovaj Dan narcisa.

Podaci o smrtnosti još su dramatičniji. Prosječno 1000 žena umre od raka dojke svake godine u Hrvatskoj. Pokušajmo zajedno zaustaviti ove brojke, te Vas pozivamo da nam se pridružite u petak u podne u Hippy Gardenu i u subotu od 10 sati na Trgu bana Josipa Jelačića.

U 2015. godini nositelj akcije Dana narcisa su Zajednica pacijenata sv. Juraj i Klub žena liječenih od raka dojke uz potporu i suorganizaciju Hrvatske lige protiv raka, Lige protiv raka zagrebačke županije te Zagrebačke lige protiv raka.

Na dan obilježavanja, 21. ožujka 2015. godine, na glavnom zagrebačkom trgu bana Josipa Jelačića u vremenu od 10 do 14 sati prodavat će se narcise i dijeliti edukativni letci o prevenciji raka dojke.

Na pitanja građana i novinara odgovarat će liječnici specijalisti radiologije, onkologije i radioterapije te specijalisti školske medicine.

Ovom javnozdravstvenom akcijom želimo u prvome redu educirati sve žene u RH o važnosti odlazaka na redovite kontrolne preglede u sklopu nacionalnog programa prevencije, ali i mimo tog programa, a sve kako bismo smrtnost od ove vrste raka učinili što manjom.

Uz narcise, prodavat će se i časopis Lijepa&aktivna, čiji prihod također ide za nabavku aparat za intraoperativnu radioterapiju.

Glasnogovornice kampanje: dr. Ilona Sušac, dopredsjenica Hrvatske lige protiv raka i gđa. Nada Đurinec, dopredsjednica Kluba žena liječenih od raka dojke

Tekst i foto: Hrvatska liga protiv raka