Čuvajmo dječje živote!

Uz poruku „Čuvajmo dječje živote!“ u svijetu se od 4. do 10. svibnja obilježava Treći međunarodni tjedan sigurnosti cestovnog prometa. Prometne nesreće su vodeći uzrok smrtnosti u dobi od 15 do 29 godina u svijetu. Unatoč padu smrtnosti od prometnih nesreća, i u Hrvatskoj su ozljede zadobivene u prometu vodeći uzrok smrti od ozljeda u dječjoj i mlađoj odrasloj dobi

U sklopu Trećeg tjedna sigurnosti cestovnog prometa Ministarstvo zdravlja, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Hrvatski zavod za hitnu medicinu, Ministarstvo unutarnjih poslova, Hrvatski autoklub, Udruga RODA, Hrvatski Crveni križ, Svjetska zdravstvena organizacija, UNICEF i brojne druge organizacije i institucije udružuju snage kako bi potaknuli vozače da se u većoj mjeri brinu o sigurnosti djece u prometu.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova u prometnim su nesrećama tijekom 2014. godine ozlijeđena 964 djeteta, a poginulo je osmero djece. Svako drugo dijete stradava u prometu kao putnik, a svako treće kao pješak.

Glavni su razlozi stradavanja djece: nepoštivanje prometnih propisa vezanih uz sigurnost djece u vozilima; brzina i konzumacija alkohola te slabije uočavanje djece u prometu zbog njihove visine. Uz navedeno, djeca često nisu svjesna opasnosti u prometu, usmjerena su na igru, a najmlađa djeca često nisu u mogućnosti pravilno procijeniti udaljenost i brzinu nadolazećih vozila.

Velika odgovornost je na roditeljima vozačima

Djeca su posebno rizična skupina kad se radi o stradavanju prometu u svojstvu suputnika u vozilu. U ovom slučaju posebno veliku odgovornost snose vozači, najčešće roditelji. Prema najnovijim izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 92/14) djeca do 135 cm visine trebaju biti smještena u posebnoj sigurnosnoj sjedalici ili postolju, koji moraju biti pričvršćeni posebnim kopčama ili pojasom. Djeca visine 135-150 cm smiju se prevoziti tako da su vezana sigurnosnim pojasom, ali samo na stražnjem sjedalu. Vozač motornog vozila ne smije prevoziti dijete smješteno u sigurnosnoj sjedalici okrenutoj suprotno od smjera vožnje na putničkom sjedalu zaštićenom prednjim zračnim jastukom, ako zračni jastuk nije deaktiviran, čak ni u slučajevima kada se zračni jastuk automatski isključuje.

Međunarodni tjedan sigurnosti cestovnog prometa obilježava se u sklopu UN-ove inicijative Desetljeće akcije za sigurnost cestovnog prometa (2011. - 2020.) kojoj je cilj prepoloviti smrtnost u cestovnom prometu. Ove je godine, tema Tjedna sigurnosti unaprjeđenje sigurnosti djece u prometu uz poruku "Čuvajmo dječje živote".

U Hrvatskoj će tim povodom biti organiziran i okrugli stol na temu "Spasimo dječje živote", koji će se održati u Hrvatskom autoklubu 6. svibnja 2015. godine. Uz okrugli stol koji će se održati u Zagrebu, Tjedan sigurnosti cestovnog prometa obilježit će se u brojnim zdravstvenim ustanovama, te dječjim vrtićima i osnovnim školama širom Hrvatske.

Tekst: Ured UNICEF-a za Hrvatsku

Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Djeca su naš najvažniji posao

UNICEF 27. rujna 2019. u Kongresnom centru Forum…

Volontirajte na UNICEF-ovoj humanitarnoj utrci Mliječna staza 2019.

UNICEF organizira humanitarnu utrku Mliječna staza 2019. za…

Humanitarna utrka za bolje uvjete u hrvatskim rodilištima

Cilj treće humanitarne utrke Mliječna staza je prikupljanje…

Pročitajte i:

Plesna haljina žutog maslačka u ZKL-u

Zagrebačkom kazalištu lutaka velika je čast predstaviti novu premijeru, koja će se održati u petak…

Kamo za vikend? Na Elle Boutique gdje vas očekuje 100% hrvatski dizajn

Samo ove subote, 16. studenoga, i u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu najbolji…

Sinkovići objavili: Male crvene pande zvat će se Dudek i Regica

Četveromjesečni blizanci crvenih pandi iz Zoološkog vrta grada Zagreba dobili su imena Dudek i Regica.…

Nagrađeni 'Posteri' mira izražavaju dječju empatiju i ljubav

Djeca iz više od 180 zemalja u svijetu, ali i iz cijele Hrvatske, svojim likovnim…