CIRKUS! CIRKUS! – platforma za umjetničko djelovanje djece i mladih

„Cirkus! Cirkus!“ moto je ovogodišnje manifestacije „Priprema, pozor… kazalište!“ (2. 4. – 13. 4.) Knjižnice S. S. Kranjčevića i Galerije Prozori, koja započinje 2. 4. otvorenjem izložbe i performansom umjetnice Dragane Sapanjoš.

Cilj je projekta stvoriti platformu za edukaciju i širenje znanja djece i mladih te uključivanje osjetljivih skupina djece u društvo, koristeći alate i resurse umjetnosti te usmjeriti publiku na umjetnost kao oblik komunikacije i potencijal da bude agens promjene u društvu. Projekt kroz amatersko i profesionalno umjetničko djelovanje otvara djeci i mladima novi prostor za nastupe izvan njihovih matičnih ustanova u nenatjecateljskom kontekstu, naglašava važnost stvaralačkih procesa te potiče zajedništvo, suradnju i međusobno uvažavanje.

Dio dramskih procesa djeca će predstaviti na Smotri dječjih amaterskih kazališnih grupa knjižnica, vrtića, osnovnih i srednjih škola te sudjelovati u zajedničkim "ad hoc" radionicama koje će voditi dramska pedagoginja i glumica Maja Kovač (4. - 9. 4.). Uvodna točka Smotre bit će nastup grupe "Retkovečki bubnjari i žongleri - zajedničko nam je da smo različiti!" Osnovne škole Retkovec.

Specifičnost ovogodišnje manifestacije je održavanje Sajamskog dana (3. 4.) u sklopu kojeg će se održati radionica cirkuskih vještina za djecu, koju vodi Nikolina Manojlović Vračar te radionica zračnih akrobacija za djecu "Leteći cirkus", pod vodstvom skupine "Trycicle Trauma". Posebni gosti Sajamskog dana su djeca iz Osnovne škole Brod na Kupi koja će održati radionicu izrade zimnice za svoje vršnjake iz Zagreba.

Diskurzivni aspekt manifestacije realizirat će se kroz Okrugli stol "Suvremene cirkuske prakse kao subverzija" koji će se održati u utorak, 9. 4., a na kojem će sudjelovati Tanja Vrvilo, Jadranka Žinić Mijatović i cirkuska skupina Trycicle Trauma. Prije okruglog stola održat će se radionica žongliranja za odrasle pod vodstvom Nikoline Manojlović Vračar.

Svake godine publika ima priliku besplatno pogledati predstave, ove godine je to interaktivna priča za djecu "Kofer s istoka" multimedijalne umjetnice Nikoline Manojlović Vračar (13. 4.) te predstava za odrasle "Mali noćni cirkus cabaret" cirkuske skupine Trycicle Trauma, koja će biti izvedena na otvorenom (3. 4.).

U off programu održat će se čitanje slikovnica o duginim obiteljima "Rano ujutro" i "Nije vrijeme za igru" u organizaciji udruge Domino, koja je i izdavač slikovnica (6. 4.).

Sva su događanja besplatna.

Više informacija možete pronaći ovdje!

Tekst i foto: press

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Vikend u Trešnji za najmlađe

Dvije predstave i dva puta po dvije besplatne…

Cirkus na otvorenom prebačen zbog vremenske prognoze na 27. 4. 2019.

Na ovaj otkačeni cirkuski događaj u nedjelju povedite…

8. CU’FUS - Cirkuski ulični festival u Samoboru

Ovogodišnji, osmi po redu, Cirkuski ulični festival u…

7. CU’FUS - Cirkuski ulični festival u Samoboru

Ovogodišnji, sedmi po redu, Cirkuski ulični festival u…

Pročitajte i:

Djeco, jeste li za kreativno druženje s ludim klobučarom?

Etnografski muzej u Zagrebu poziva na ludozabavni program za djecu uz izložbu “Kapa dolje! Priča…

dijete s ADHD-om u skoli

Savjetovanje za povećanje motivacije i samokontrole djeteta s ADHD-om u školi i svakodnevnim obvezama

Savjetovanje za roditelje “Povećanje motivacije i samokontrole djeteta u školi i svakodnevnim obvezama” posvećeno djeci…

Dan crvenih haljina podsjeća nas na važan zdravstveni problem

S obzirom na činjenicu da je moždani udar treći vodeći uzrok smrti u žena, pod…

Najbolje zemlje za odgoj djece: pogledajte na kojem je mjestu Hrvatska

Sveučilište u Pennsylvaniji od 2016. godine sastavlja godišnje liste najboljih zemalja za odgoj djece. Prve…