Po ulaganju u dječje vrtiće Čakovec je čak na drugom mjestu u Hrvatskoj, odmah iza metropole, a s prigradskim naseljima broji tek 28 000 stanovnika. U osnovnoškolskom obrazovanju u Čakovcu su se još prije tri godine usmjerili na STEM područja te su učenicima osigurali radionice informatike, robotike, tehničkog odgoja, radio-goniometrije, strojarstva i elektronike. To su najbolji pokazatelji politike usmjerene na nove generacije, koja podupire odgoj i znanost na najučinkovitiji način.

Čakovečke vrtiće kojima je grad osnivač tako polazi preko 950 djece, a privatne vrtiće još njih 150. Uz to, Čakovec sufinancira i djelatnost dadilja, a tim sustavom trenutno je obuhvaćeno 15 djece. Grad pri tome sufinancira pola cijene boravka u vrtićima i jaslicama u gradskom i privatnom vlasništvu te s po 500,00 kn djecu smještenu kod registriranih obrta dadilja.

U vrtićima su organizirane i grupe s Waldorf i Montesori programima, a djeluje i vrtić s predškolom za pripadnike romske nacionalne manjine. Za većinu djece s posebnim potrebama osigurani su pomagači.

„2.400 osnovnoškolaca ima osigurane besplatne obvezne udžbenike, u velikoj mjeri plaćen prijevoz do škole, a sva djeca s valjanim rješenjem imaju pomagača u nastavi. Od ove godine Čakovec preko EFS-a u potpunosti plaća užinu za otprilike 300 djece slabijeg imovinskog stanja. U tri škole organiziran je produženi boravak koji grad sufinancira sa 600,00 kn po djetetu, a polazi ga 155 učenika. Grad preko Zajednice sportskih udruga Grada Čakovca financira održavanje Ljetnih i zimskih sportskih kampova, a čakovečki osnovnoškolci mogu pohađati brojne izvannastavne aktivnosti, od sporta preko informatike do šaha.“ – izjavio je gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač.

cakovec-najvise-ulaze-u-djecje-vrtice-nakon-zagreba

Čakovec već godinama stipendira studente, s oko 2 i pol milijuna kuna godišnje, a velik broj njih nakon studija vraća se u Čakovec i Međimurje i ovdje pronalazi zaposlenje. Prošle godine osnovana je Zaklada za obrazovanje „Dr. Ivan Novak“, kojom se financira odlazak na državna i međunarodna natjecanja, smotre i olimpijade te se nagrađuju najuspješniji učenici.

Tekst i foto: press