Svako četvrto dijete u hrvatskim osnovnim školama na dnevnoj bazi doživljava vršnjačko nasilje, a svako drugo žrtva je cyberbullyinga! Kako bi upozorili javnost na ovaj gorući problem društva, zagrebačko Gradsko kazalište Žar ptica ove će godine svoj dugogodišnji uspješni projekt, Naj, naj, naj festival, posvetiti upravo borbi protiv vršnjačkog nasilja. Jubilarni 20. Naj, naj, naj Festival #naNAJjače ove godine simbolično počinje 26. veljače, na Dan ružičastih majica i Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, traje do 1. ožujka, a podržale su ga i brojne poznate osobe, koje su i sami roditelji. Sav prihod od festivalskih ulaznica, koji su u on-line prodaji po simboličnoj cijeni od 10 kuna, bit će doniran osnovnim školama diljem Hrvatske za njihove projekte protiv vršnjačkog nasilja.

"Ujedinili smo se #naNAJjače u zajedničkom cilju da glasno progovorimo o ovom velikom društvenom problemu te senzibiliziramo javnost i sve institucije koje se bave djecom kako se ovaj problem i dalje ne bi gurao pod tepih, jer tako neće nestati", rekla je voditeljica projekta Milanka Čolović.

Poznati HRT-ov voditelj Davor Meštrović smatra da djeca o nasilju iz nekoliko razloga: misle da im se neće pomoći, boje se da i sami ne budu proglašeni krivima te su u strahu od još goreg nasilja.

"Ne moraš i ne smiješ trpjeti nasilje vršnjaka. Ako misliš da si žrtva nasilja razgovaraj s najboljim prijateljima, roditeljima ili učiteljima. Idemo #naNAJjače protiv vršnjačkog nasilja", poručio je Davor Meštrović. "Glumica sam, u kazalištu stojim pred stotinama ljudi. Izložiti sebe nije lako, a biti izložen uvredama - nedopustivo je. Ujedinimo se #naNAJjače protiv svih oblika vršnjačkog nasilja", rekla je glumica Barbara Vicković.

Festival počinje 26. veljače u 11 sati predstavom o vršnjačkom nasilju "Ako kažeš, gotov si!", a uz brojne druge popratne sadržaje, nakon predstava održavat će se i radionice pod stručnim vodstvom Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Tekst: D. P.

Foto: Press