Cilj jednogodišnje edukacije je zdravstvenim djelatnicima omogućiti stjecanje znanja i vještina temeljenih na suvremenim znanstvenim spoznajama kako bi se unaprijedila zdravstvena zaštita najmlađe djece, a roditelji osnažili u što kvalitetnijem obavljanju svoje nove uloge.

Kroz četrnaest tema iz područja zaštite djeteta, ranog razvoja djeteta, poticajnog roditeljstva, komunikacije i razvoja partnerstva s obiteljima, patronažne će sestre dobiti znanja potrebna kako bi razvile svoj potencijal da budu ključni faktor u prepoznavanju djece i roditelja kojima je potrebna veća podrška. Dugoročno gledano, ovaj će program podići kvalitetu zdravstvene skrbi djece u Hrvatskoj, a samim time omogućiti kvalitetnije i sretnije odrastanje djece kojoj je pomoć prijeko potrebna.

U Hrvatskoj svakog dana devetsto patronažnih sestara posjećuje trudnice, majke nakon porođaja, novorođenčad i malu djecu. Na godišnjoj razini riječ je o gotovo 476 tisuća posjeta. U istraživanju koje je UNICEF proveo 2012. godine i sami su roditelji istaknuli zadovoljstvo patronažnom službom te predložili proširenje njezina stručnog interesa prema podršci roditeljima i usvajanju novih stručnih saznanja vezanih uz dojenje.

Tekst: Gabrijela Pajić

Izvor: www.sensaklub.hr

Foto: Profimedia