Pulski sajam redovito posebnu pažnju posvećuje najmlađoj publici. Motivira je na čitanje i osvještava o vrijednostima koje knjiga ima. Stoga, uz najbolje naslove književne produkcije namijenjene djeci, na zabavan i maštovit način uvodi publiku u svijet knjiga. Dječji program Librić na Sajmu povezuje dvije sajamske i festivalske manifestacije, Sa(n)jam knjige u Istri i Monte Librić. I ovo zimsko izdanje Monte Librića prepoznatljivo je po nastupima Bake Librić, s kojima Gordana Trajković, kao glavni lik najdugovječnijega programa Monte Librića, i na Sajmu uz pregršt novih priča razbuđuje (Priča za dobro jutro) i uspavljuje (Priča za laku noć) svoju mlađahnu publiku.

Najmlađe će na Sajmu dočekati gotovo tri tisuće naslova dječje literature. Očekuje se iznimno veliki izbor edukativnih slikovnica, interesantnih poučnih priča s briljantnim ilustracijama za roditelje i djecu. Osim naslova omiljenih djeci, na policama će se, također, pronaći i stručne knjige te edukativne slikovnice koje progovaraju o gorućim pitanjima današnjice poput klimatskih promjena i ekologije, lektirna izdanja, ali i literatura na hrvatskom, engleskom i talijanskom jeziku.

bogat-djecji-program-25-sanjam-knjige-u-istri-uz-najnovije-naslove-iz-svijeta-djecje-knjizevnosti

Priče za dobro jutro i laku noć

U putovanje knjigama i čarobnim prostranstvima riječi i slova najbolje će povesti Baka Librić, koja je za ovogodišnje druženje pripremila pregršt zanimljivih knjiga i čudesnih priča, a osim u čitanju mališani će moći uživati i u prekrasnim ilustracijama sjajnih domaćih i stranih ilustratora. Uz popularnu Priču za laku noć, koja će se svakodnevno održavati u 19 sati u Plavom salonu Doma hrvatskih branitelja, Baka Librić ove godine pripremila je i Priče za dobro jutro. Sajamski dani započet će tako sa svježim dječjim idejama i dozom dobre knjige. Na jutarnje priče dobrodošli su svi od 9. do 13. prosinca u 9 sati ujutro.

Piknik sa Sedinom & Kolektivno maštanje i ludovanje

U školskom tjednu Sajma, od 9. do 13. prosinca, jutarnji termin u 10 sati rezerviran je za učenike nižih razreda osnovne škole i zabavan program Piknik sa Sedinom. Neustrašivim pričama i zabavnim igrama, Sedina Cerovac motivirat će djecu na čitanje uz nova ili obnovljena izdanja hrvatskih nakladnika. Knjige, polazišta za interaktivnu literarnu igru ove su godine: Priče o neustrašivim hrvatskim ženama (Tatjana Barat; Iris Illyrica); Krijesnica koja se zove baš kao ti (Nataša Jukić, Dona Tomić; Mind Ability d.o.o.); Priča o poštaru (Branislav Glumac, Marino Zurl, Ivan Lacković Croata; V.B.Z.); Priče s morskog dna (Jasminka Tihi-Stepanić; Naklada Ljevak); Japajapac (Silvija Šesto, Tomislav Zlatić; Evenio).

bogat-djecji-program-25-sanjam-knjige-u-istri-uz-najnovije-naslove-iz-svijeta-djecje-knjizevnosti

U poslijepodnevnim satima, svaki dan Sajma od 17,30 sati, a vikendima i ujutro od 10,30 sati na repertoaru dječjeg program je Kolektivno maštanje i ludovanje. Uz različite goste, na nekonvencionalan, otkačen način, Sedina Cerovac otkriva najzabavniju stranu književnosti za djecu. Animatorica Sedina će tako pulskim mališanima povezujući priče u harmoničnu cjelinu riječi, slike i zvuka, pokazati svima kako čitanje može biti vrlo zabavno.

Sveti Nikola na Sajmu

Mjesec darivanja na Sajmu uveličat će i dolazak Svetog Nikole. Miljenik djece tako će u predvečerje, 6. prosinca od 17,30 sati darivati najboljim mogućim poklonom-knjigom! Knjige za djecu toga dana bit će dostupne po dodatnom popustu na već snižene naslove.

bogat-djecji-program-25-sanjam-knjige-u-istri-uz-najnovije-naslove-iz-svijeta-djecje-knjizevnosti

RASPORED DJEČJEG PROGRAMA, Dom hrvatskih branitelja, Plavi salon

Priča za dobro jutro po izboru Bake Librić

Voditeljica: Gordana Trajković

od 9. do 13. prosinca u 9.00 sati

Piknik sa Sedinom

Voditeljica: Sedina Cerovac

  • Ponedjeljak, 9. prosinca

10.00 h, DHB, Plavi salon

Tatjana Barat: PRIČE O NEUSTRAŠIVIM HRVATSKIM ŽENAMA (Iris Illyrica)
  • Utorak, 10. prosinca
  • 10.00 h, DHB, Plavi salon

    Nataša Jukić, Dona Tomić: KRIJESNICA KOJA SE ZOVE BAŠ KAO TI (Mind Ability)
  • Srijeda, 11. prosinca
  • 10.00 h, DHB, Plavi salon

    Branislav Glumac, Marino Zurl, Ivan Lacković Croata: PRIČA O POŠTARU (VBZ)
  • Četvrtak, 12. prosinca
  • 10.00, DHB, Plavi salon

    Jasminka Tihi-Stepanić: PRIČE S MORSKOG DNA (Naklada Ljevak)
  • Petak, 13. prosinca
  • 10.00 h, DHB, Plavi salon

    Silvija Šesto, Tomislav Zlatić: JAPAJAPAC (Evenio)Priča za laku noć po izboru Bake Librić

    Voditeljica: Gordana Trajković

    od 5. do 15. prosinca u 19.00 sati

    Kolektivno maštanje i ludovanje

    od 5. do 15. Prosinca

    • svaki dan u 17,30
    • vikendom (7.-8. prosinca i 14.-15. prosinca) u 10,30 i u 17,30 sati Izvode: Sedina Cerovac i gosti
    Sveti Nikola na Sajmu

    petak, 6. prosinca od 17.30 do 19.30 h

    Tekst i foto: Sa(n)jam knjige u Istri