Blagdanska vege radionica kuhanja

Saznajte kako provesti blagdane uz veganska jela, što i kako skuhati bez jaja, mesa, mlijeka i meda

Potaknuta zanimanjem građana za pripremu jela od namirnica biljnog podrijetla, udruga Prijatelji životinja pokrenula je zanimljive radionice kuhanja i za odrasle. Namijenjene su svima zainteresiranima za pripremu hrane koja ne uključuje sastojke životinjskog podrijetla. Ovaj put tema radionice su blagdani i učenje spremanja tradicionalnih jela na veganski način.

Radionice se održavaju u prostorijama Udruge u Jurišićevoj 25 u Zagrebu, a radionica pripreme blagdanskih jela održat će u subotu, 20. prosinca 2014. godine, od 10:30 sati. Voditeljica radionice je Nikolina Plenar koju su posjetitelji ZeGeVege festivala već imali prilike vidjeti kao iskusnu kuharicu vrlo posjećenih radionica.

Nikolina Plenar - radionica kuhanja

Iako postoje mnoge zdravstvene prednosti biljne prehrane, većina građana nije dovoljno upoznata s brojnim varijacijama jela i ukusnim mogućnostima koje takva prehrana nudi. U Hrvatskoj je trenutačno više od 160 tisuća vegetarijanaca i vegana, a ta brojka svakodnevno raste, kao i broj ljudi zainteresiranih za vegansku prehranu. Bilo da se radi o životnom, zdravstvenom ili etičkom odabiru ili kulinarskom interesu, radionice kuhanja omogućavaju jedinstven izazov za svakoga.

Primjerice, jelo uobičajeno za ovo doba godine poput sarme, moguće je jednako ukusno pripremiti i bez mesa. Za one koji ne mogu bez pečenke, tu je sejtan, a postoje recepti i za pripremu hladetine koja je od biljnih namirnica i neusporedivo zdravija. Francuska salata s majonezom bez jaja svima je lako dostupna. Tradicionalne deserte poput orahnjače i makovnjače lako je pripremiti bez jaja i mlijeka, a to je tek dio prigodnih jela i ideja koje samo čekaju da ih se iskuša.

Radionice kuhanja zamišljene se tako da se, uz druženje i ležerno ozračje, zajedno prođe kroz pripremu i spremanje namirnica te da se kroz razgovor i praktičan rad stekne osnovno znanje o namirnicama i njihovoj pripremi. Sve što se pripremi na radionici, polaznici na kraju zajednički degustiraju, što je prigoda za razmjenu mišljenja i dodatna pitanja.

Neovisno o početnom znanju ili prehrambenim navikama, svi imaju priliku naučiti više o pripremi zdrave i ukusne veganske hrane. Za prijavu na radionicu kuhanja potrebno je ispuniti prijavnicu u koju je moguće napisati interese i trenutno znanje o pripremi hrane.

Radionice se ne naplaćuju, no radi pokrivanja osnovnih troškova, potrebno je uplatiti minimalnu donaciju od 80 kuna po osobi odnosno 50 kuna za članove Udruge.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti na blagdansku radionicu 20. prosinca ili na neku od sljedećih na: www.prijatelji-zivotinja.hr gdje se nalaze blagdanski i drugi veganski recepti.

Na web stranici Udruge nalaze se i upute za pripremu trinaest blagdanskih recepata te prigodni vodič za suosjećajni šoping.

Tekst i foto: Udruga Prijatelji životinja

Preporučujemo

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

12. ZeGeVege festival održivog življenja

Prijatelji životinja organiziraju veganski festival o načinu života…

8. Vege Sajam u središtu Zagreba

Prijatelji životinja pozivaju građane da posjete VegeSajam, otkriju…

Djeca na ulicama kako bi spasila svoju budućnost

Prosvjed za klimu održat će se i u…

Dolazi li Djed Božićnjak?

Za vrijeme blagdana brojni roditelji diljem svijeta razveseljavaju…

Pročitajte i:

Kreativni festival za djecu ima još bogatiji program i još luđu scenografiju!

Hit dječji festival otvorio je svoja vrata! U zagrebačkom parku Ribnjak, 23. kolovoza počeo je…

Besplatne radionice za školarce u rujnu

Iz KUC Travno stiže poziv školskoj djeci na druženje uz tradicionalne radionice u vrijeme ljetnih…

Domaća i svjetska kuhinja na Europskom trgu u Zagrebu

Štrukle, hamburgeri, wok, tortilje, varenyky i ostale delikatese domaće i svjetske kuhinje od 30. 8.…

Bučnica Fest 2019.

Taman kako prolazi ljeto, razni festivali nas otvoreno žele udebljati pod svaku cijenu. Evo jednog…