U sklopu Bibijade ne propustite Ptice selice, snažan obiteljski film o međusobnom poštovanju i ljubavi koji je osvojio mnoga srca. Jako je glupo imati rođendan 29. veljače! Još je gore kad za rođendan onda dobiješ pačje jaje. Desetogodišnja Cathy i njezina najbolja prijateljica Margaux čekaju da se jaje izlegne kako bi vidjele pačića kako izlazi iz ljuske. Djevojke stvarno žele voditi brigu o pačetu, ali Cathyni roditelji ne žele životinju u kući pa će mali vjerojatno završiti kao mačja hrana. Cathy i Margaux zato kreću na uzbudljivo putovanje kako bi ga spasile. Film će se prikazivati u subotu, 17.11., u 11 sati u velikoj dvorani kina Europa, a predviđen je za uzrast 7+.

bibijada-zff-ov-program-za-najmlade

Izabrani filmovi ovog dječjeg programa prikazivat će se u Narodnom sveučilištu Dubrava i Kulturnom centru Travno.

U Narodnom sveučilištu Dubrava u subotu, 17.11. gledamo Amelie u bijegu, redatelja Tobiasa Wiemanna. Film pokazuje snagu prijateljstva, ali ponajviše koliko je ono važno u našim životima jer pokazuje koliko daleko možemo stići uz podršku druge osobe. Trinaestogodišnja Amelie za sebe misli da je čvrsta cura iz velegrada i vrlo vjerojatno je najtvrdoglavija djevojka u cijelom Berlinu. Ona nikome ne dozvoljava da joj govori što da radi, a ponajmanje svojim roditeljima. No nakon još jednog napadaja astme oni je pošalju u posebnu kliniku u planinama – i to protiv njezine volje. Amelie ubrzo bježi u planine gdje sreće petnaestogodišnjeg Barta koji spremno postaje njezin suputnik, a pokaže se da je tvrdoglav baš kao i ona. Uzrast je 10+.

bibijada-zff-ov-program-za-najmlade

U Kulturnom centru Travno u subotu, također u 11 sati, biti će prikazan film Vadžda, poseban u svakom pogledu, a posebno priznanje ide redateljici Haifi Al Mansour, prvoj redateljici ikad u Saudijskoj Arabiji. Vadžda je osvojio brojne nagrade po cijelom svijetu, a čak je bio i nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku. Desetogodišnja Vadžda živi s roditeljima u predgrađu Rijada, glavnom gradu Saudijske Arabije. Unatoč konzervativnom okruženju, Vadžda je zaigrana djevojčica koja redovito dovodi stvari do krajnosti. Kad poželi lijepi zeleni bicikl, majka će se usprotiviti bojeći se osude okoline. Vadžda za to ne mari pa odluči sama uštedjeti novac. Dok je majka zauzeta muževom namjerom da uzme još jednu ženu, kćerin plan prolazi ispod radara. Uzrast je 10+.

bibijada-zff-ov-program-za-najmlade
Wadjda (Waad Mohammed) wants a bicycle to race her friend Abdullah (Abdullrahman Al Gohani).

Prvi put ove godine bit će prikazan blok kratkih animiranih filmova namijenjenih djeci od tri do pet godina, Moj prvi odlazak u kino. Prikazat će se osam kratkih filmova. Ova projekcija će se istodobno održavati u kinu Europa, Narodnom sveučilištu Dubrava i Kulturnom centru Travno s početkom u 11 sati.

Sektor Industrija posvećen je edukativnim i praktičnim sadržajima. Posebno je zanimljiva dječja radionica u kojoj će mladi umovi raditi na svojim prvim videoigrama. S njima će na njihovim projektima raditi Andrej Jovanović.

DJEČJA KREATIVNA RADIONICA: MOJA PRVA VIDEOIGRA

Cilj je radionice najmlađim polaznicima na vrlo jednostavan način, pomoću pripremljenih materijala, prikazati način izrade videoigara.

Trajanje radionice: 4 sata

Subota 17.11. u 10h

Nedjelja 18.11. u 12h

Dob – 10+

Posebna naznaka: Djeca donose svoje laptope

Za oba programa otvorene su prijave na mail inja@zagrebfilmfestival.com

Tekst i foto: press