Program Maske na otvorenom trgu obuhvaća suradnju institucija na zajedničkoj lokaciji otvorenog trga – simbola povezanosti i interakcije. Etnografski muzej, Hrvatski školski muzej, Muzej za umjetnost i obrt i Hrvatsko narodno kazalište do 28. veljače nude bogati program, radionice i obilaske vezane uz Fašnik.

U subotu 25. veljače 2017. godine program se objedinjuje u zajednički Fašnik za djecu i roditelje na svim lokacijama. U muzejima program počinje u 10 sati gdje se sudionici pripremaju za reviju, a u 12 sati kreće organizirana povorka do Hrvatskog narodnog kazališta u kojem će se maskirani likovi družiti s glumcima, pjevačima i plesačima uz prigodni program. Na kraju slijedi revija i izbor najboljih maski koje biraju glumci. Dobitnike očekuju zanimljive nagrade. Zajednički program za one koji dolaze maskirani je besplatan. Program se odvija pod pokroviteljstvom Grada Zagreba.

ETNOGRAFSKI MUZEJ - program od 10 do 12 sati

Etnografski muzej organizira kreativne radionice i završnu priredbu pod maskama koje će tematski biti vezane uz izložbu Kako te mijenja maska. Naziv subotnjeg programa je Magijskim balom otjerajmo zimu. Program je prvenstveno namijenjen obiteljima i djeci uzrasta od 5 do 12 godina, a uključuje plesne radionice, detektivsku edukativnu igru i radionicu Spas u zadnji čas za one koji nisu stigli napraviti masku u prethodnim radionicama a čije se sudjelovanje očekuje. Uz fašnički Krafnomlat sudionici će uvježbati nastup za defile uz vodstvo udruge Gombalište.

besplatni-fasnicki-program-maske-na-otvorenom-trgu
, Image: 306214290, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

• POLAZAK POVORKI IZ MUZEJA PREMA HNK (12 sati)

Ispred Hrvatskog narodnog kazališta okuplja se cjelovita povorka, maškare se fotografiraju, druže s glazbenicima i zabavljačima te ulaze u kazalište.

• PRVI DIO PROGRAMA (12.30 sati)

U prvom dijelu programa u trajanju od oko jednoga sata izvodit će se dijelovi iz predstava ČAROBNA FRULA, Wolfganga Amadeusa Mozarta i ORAŠAR, Petra Iljiča Čajkovskog. Nakon toga, djeca će moći razgovarati i slikati se s glumcima (voditeljima programa), opernim pjevačima/pjevačicama i s baletnim plesačima i plesačicama.

• DRUGI DIO PROGRAMA (13.30 sati)

U drugome dijelu programa priprema se revija za odabir najbolje maske koju će izabrati žiri sastavljen od kazališnih glumaca i kostimografa. Tri najbolje maske bit će nagrađene.

besplatni-fasnicki-program-maske-na-otvorenom-trgu
, Image: 309131019, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Panthermedia

KREATIVNE RADIONICE U DRUGIM MUZEJIMA (10 – 12 sati)

HRVATSKI ŠKOLSKI MUZEJ

Hrvatski školski muzej organizira radionicu Rampppinije. Naime, novom izložbom Kad bi drveće hodalo predstavlja se ostavština velikana dječje hrvatske književnosti Grigora Viteza koja je nadahnuće za ovogodišnji program. Dana 25. veljače Muzej organizira radionicu izrade maski Rampppinije. U muzeju će se sudionici pripremiti za završni nastup i zatim uputiti iza 12 sati u Hrvatsko narodno kazalište.

MUZEJ ZA UMJETNOST I OBRT

Muzej za umjetnost i obrt organizira završnu priredbu pod maskama koje će tematski biti vezane uz izložbu o baletu Orašar. Završna priredba u subotu 25. veljače otvorena je, kako za djecu koja su sudjelovala u prethodne dvije radionice, tako i za svu djecu koja dođu u MUO maskirana i time ostvaruju pravo na besplatni ulaz na izložbu. Djecu očekuje veseli i zanimljiv orašarski program: od 10 do 11 sati – šminkanje za Orašare i razgledavanje izložbe, te od 11 do 12 sati scenski nastup polaznika dramske grupe Udruge Praktikum, baletni nastup po koreografiji Mirne Sporiš, glazba pod vodstvom maestra Tomislava Fačinija i krafne u Kraljevstvu šećera!

KRAFNE ZA SVE

U svakom od muzeja maskirani sudionici počastit će se u krafnama, uobičajenom fašničkom delicijom:

Krafnomlat u Etnografskom muzeju,

Krafne u Kraljevstvu šećera u Muzeju za umjetnost i obrt,

Užina s krafnom u Hrvatskom školskom muzeju.

Tekst i foto: press