Muzički salon Kulture promjene prošle je godine pokrenuo novi projekt: radionicu elektroničke i improvizirane glazbe za djecu naziva Tvornica zvuka pod vodstvom glazbenika i skladatelja Nenada Sinkauza. Pilot projekt pokazao se izuzetno uspješnim, a interes djece i roditelja sve veći i veći. Pioniri Tvornice zvuka ili glazbenici budućnosti radionicu su završili koncertom kojim su ujedno na najljepši mogući način otvorili prošlogodišnji 4. Izlog suvremenog zvuka.

Radionica je namijenjena djeci od 8 do 11 godina, a u ovom edukativnom projektu mali će se glazbenici budućnosti upoznati s mikrofonima, efektima, sintetitizatorima…, te će kroz upotrebu vlastitog glasa (i tijela) i audio opreme naučiti osnove improvizacije. U Tvornici zvuka glazba se proizvodi upotrebom različitih predmeta, efekata, live samplingom, moduliranjem glasa, ali prije svega igrom kroz koju će juniorski improvizatorski ansambl doći do svojevrsne instant kompozicije na nivou prilagođenom upravo njihovom uzrastu, percepciji i spoznaji o glazbenoj umjetnosti.

besplatna-radionica-tvornica-zvuka-za-male-glazbenike
“Pokušavam djeci objasniti da muzika nije samo ono što se čuje na televiziji, strofa i refren, da to nisu samo pop pjesmice niti samo klasična glazba. Veliki fokus stavljam na slušanje. Zapravo ih pokušavam učiti da slušaju jedan drugoga i to što rade. I pokušavam ih učiti svirati raznim predmetima, vrećicama za smeće, stiroporima, i tako dalje, i onda zajedno moduliramo te zvukove kroz efekte.” pojasnio je voditelj Nenad Sinkauz.

Radionica se će održavati svakog ponedjeljka u dvije grupe: od 18 do 19 h te od 19:15 do 20:15 u Studentskom centru. Dolazak u Tvornicu zvuka za buduće glazbenike je besplatan, a broj članova Jr. impro ansambla je ograničen. Prijave i sve potrebne informacije šaljite na davorka.begovic@sczg.hr.

Tekst i foto: Tvornica zvuka