Besplatna projekcija animiranog filma “Hrabri mališan” održat će se u dva termina: u ponedjeljak, 21. studenoga i u utorak, 22. studenoga u 10 sati u kinu Tuškanac. Ovo je pilot projekt, a provodi se s ciljem daljnjeg razvoja senzornih projekcija s konačnim ciljem provođenja istih kao dio subotnjih matineja. Senzorne projekcije nisu novost u svijetu, ali jesu u Hrvatskoj. Za djecu sa senzornim poteškoćama zajedno s Evom Brlek, stručnjakinjom u području rehabilitacije i psihoterapeutkinjom realitetne terapije odabran je prigodan film te su pripremljeni nastavni listići koji će se dobiti nakon projekcije, a kako bi se rad i učenje s djecom mogli nastaviti i nakon odgledanog filma.

Projekcija će biti u prilagođenim uvjetima, s prigušenim upaljenim svjetlom i slabijeg zvuka, a djeca mogu šetati, donijeti svoju omiljenu igračku, doći u pratnji roditelja, nastavnika, prijatelja ili baka, organizirano sa školom ili privatno.

Projekcija je besplatna za djecu i pratitelje, a sufinancira ju Hrvatski audiovizualni centar i Hrvatski filmski savez.

Informacije o filmu:

“Hrabri mališan”, Francuska, 2013.

89 minuta

Uzrast: 5+

Nema dijaloga

Ova vješto napravljena animacija nastala na osnovu izuzetno popularne TV serije ostavlja gledatelje bez riječi i još jednom dokazuje kako, kad se radi o crtanim filmovima, Francuzi to rade sasvim drugačije, usudili bi se reći, inteligentnije – bolje. Autori ovog filma imali su puno stvarniji pristup, pa tako u ovom filmu, kao i u stvarnom životu, mravi i bubamare ne govore.

Priča prati mikrosvijet insekata i počinje kada mladi par nakon piknika u prirodi ostavi iza sebe ostatke hrane koja bi grupi crnih mravi mogla biti ulov godine. Ali prije nego mravi uspiju ukrasti svoj plijen i odnijeti ga u skrovište na put im se postave tek rođene bubamare. Oni vrlo brzo postanu dobri prijatelji ali tada u cijelu priču ulazi grupa crvenih, zločestih mrava koji pokušaju oteti plijen. Film odlikuju smisao za humor, impresivan pejzaži, upoznavanje djece sa životom i suživotom kukaca i insekata, te svakako predstavlja odličnu zabavu za cijelu obitelj.

Tekst i foto: Hrvatski filmski savez