Postavljanje osobnih granica u odgoju jednako je važno kao i pružanje razumijevanja, ljubavi i podrške. Kada se granice postave na jasan, dosljedan i nekažnjavajući način, djetetu omogućuju da razvije odgovornost, samokontrolu i samopouzdanje. Svoje zaključke na tu temu psihologinje Sanja Ivanušević Grgas i Maja Bonačić temelje i na preporukama vodećih svjetskih stručnjaka koji se bave razvojem djece, roditeljstvom i neuroznanošću, i na vlastitu praktičnom iskustvu u radu s roditeljima i djecom. Sanja Ivanušević Grgas osnivačica je Centra za terapiju igrom u Zagrebu, a Maja Bonačić udruge Oblačić na Korčuli. Zajedno surađuju na nekoliko projekata. Po cijeloj zemlji drže besplatna predavanja o odgoju djece, a za stručnjake koji rade s djecom – odgojitelje, učitelje, pedagoge, psihologe i defektologe dodatno su osmislile Čarobnu svjetiljku, edukativni program koji se bavi emocionalnim razvojem djece te njihovim mentalnim zdravljem.

U ponedjeljak, 17. listopada, predavanje će se održati u Centru mladih u Slavonskom Brodu s početkom u 17 sati, a u Gradskoj knjižnici u Puli u 18 sati (potrebna najava na iva.lanca@gkc-pula.hr.)

Dan kasnije, 18. listopadau utorak u 18 sati predavanje počinje u Gradskoj vijećnici u Rijeci, a u srijedu 19. listopada u 18 sati u metropoli na Tribini grada Zagreba (Kaptol 27).

U amfiteatru Pomorske škole u Dubrovniku o postavljanu granica govorit će se u utorak, 25. listopada, od 18 sati, a u srijedu, 26. listopada od 17 sati u Gradskoj vijećnici u Kaštel Sućurcu.

Predavanje se bavi pitanjem može li se odgojiti odgovorno i susretljivo dijete bez kažnjavanja. Naime, koliko treba biti strog u odgoju djece, danas je tema mnogobrojnih rasprava kako roditelja, tako i stručnjaka.

Tekst i foto:www.ceti.hr