U organizaciji Grada Zagreba i Hrvatske komore zdravstvenih radnika, strukovni razred za medicinsko-laboratorijsku djelatnost te u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Zakladom „Hrvatska kuća srca“ ove subote, 6. travnja na Cvjetnom trgu od 9.00 do 13.00 sati obilježit će se Svjetski dan zdravlja.

Ovogodišnji Svjetski dan zdravlja u znaku je jednake dostupnosti zdravstvene zaštite za sve stanovnike, a Zagrepčanke i Zagrepčani moći će u subotu na Cvjetnom trgu potpuno besplatno izmjeriti ukupni kolesterol, testirati se na helicobacter pylori, dok će muškarci moći napraviti pretragu PSA vrijednosti (tumorskog biljega za prostatu) i to sve zahvaljujući članovima Hrvatske komore zdravstvenih radnika, razred MLD.

Uz brojne besplatne pretrage građane će na Cvjetnom trgu savjetovati kardiolozi o načinima i važnosti prevencije, a članovi Zaklade „Hrvatska kuća srca“ organizirat će procjenu kardiovaskularnog rizika i mjerenje krvnog tlak.

Od samog osnutka Svjetska zdravstvena organizacija rukovodi se načelom da svi ljudi trebaju moći ostvariti svoje pravo na najvišu razinu zdravlja. Budući da se univerzalna zdravstvena zaštita postiže kad je politička volja snažna, ove godine još jedno se želi istaknuti kako je zdravstvena zaštita pravo svakog čovjeka, a ne luksuz pojedinca. Organizatori pozivaju građane da se odazovu u što većem broju na besplatna testiranja i savjetuju se s liječnicima o načinima prevencije.

Tekst i foto: press