Ove su godine rode u Zoološkom vrtu grada Zagreba svile četiri gnijezda, a iz jednog su u četvrtak provirila dva ptića. Kao i svi mladunci roda koji na svijet dođu u Zoološkom vrtu, i ti će ptići kad ojačaju, biti pušteni u Park prirode Lonjsko polje. Na jednog će tada biti stavljen lagan odašiljač pomoću kojeg će se moći pratiti njegovo kretanje. Dio je to zajedničkog projekta Zoološkog vrta i udruge SOS Stork kojim se prate rode na njihovu selidbenom putu.

I Zagrepčani će moći podržati ovaj projekt donacijama koje će se prikupljati u Zoološkom vrtu. Svjetski dan ptica selica obilježit će se u subotu i nedjelju, 9. i 10. svibnja, od 11 do 18 sati. Prolazeći kroz dnevnik jedne rode posjetitelji će se upoznati s pticama, njihovim životom te čudesnim putovanjima roda na jug i natrag.

bebe-rode-se-izlegle-u-zooloskom-vrtu

Zahvaljujući raznovrsnim edukativnim sadržajima djeca će moći saznati koje sve ptice selice žive u Hrvatskoj. Uz rode najpoznatije među njima su čaplje, lastavice, patke i labudovi. Udruga Biom posjetitelje će upoznati s radom ornitologa, pa će i sami dalekozorom moći promatrati maksimirske mlade rode i njihove roditelje.

Kreativnu podršku edukatorima Vrta prvi će put pružiti likovni odsjek Učiteljske akademije. On će mladim likovnim talentima predstaviti nekoliko neobičnih tehnika kojima mogu stvoriti svoja mala remek djela nadahnuta pticama selicama.

bebe-rode-se-izlegle-u-zooloskom-vrtu

Tekst i foto: Zoološki vrt Grada Zagreba