U Parku prirode Lonjsko polje ove su godine na svijet došle 262 bijele rode. Njima se priključilo 8 mladih roda – tri koje su na svijet došle u Zoološkom vrtu grada Zagreba, te pet iz šire zagrebačke okolice o kojima se skrbio Centar za zbrinjavanje divljih životinja AWAP.

pustanje roda

Ni 1984. godine kada je Čigoć dobio status europskog sela roda, iz gnijezda nije provirivalo toliko ptića. Sada su prosječno u svakom gnijezdu četiri mlade rode, a čak 10 gnijezda u selu Čigoć broji po pet mladunaca. Ukupno su u Parku prirode Lonjsko polje prebrojana 262 mladunca, a u gnijezdu se bilježe prosječno 3,2 mladunca.

„Priroda je ove godine išla na ruku rodama. Iza poplava im je ostalo obilje hrane – vodozemaca i kukaca, a u doba gniježđenja izostale su niske temperature“, kazala je Valerija Hima, stručna voditeljica Parka prirode Lonjsko polje.

ptići roda

U Lonjskom polju trenutačno obitava oko petsto roda. Toj se populaciji priključilo 8 mladih roda – tri koje su na svijet došle u Zoološkom vrtu grada Zagreba, te pet iz šire zagrebačke okolice o kojima se skrbio Centar za zbrinjavanje divljih životinja AWAP.

U Lonjsko polje rode izlegnute u Zoološkom vrtu puštaju se već osam godina. Do sada je tamo svoj novi dom pronašlo 27 mladih zagrebačkih roda.

roda na livadi

Inače, bijela je roda u Hrvatskoj zakonom strogo zaštićena vrsta ptica. Ta gnjezdarica čiji je latinski naziv Ciconia ciconia, ljeta provodi u srednjoj i istočnoj Europi, a uoči zime kreće na seobu u Afriku. Na taj će fascinantan put za nekoliko mjeseci sa svojim novim jatom krenuti i najnoviji stanovnici Lonjskog polja. Do tada se mogu vidjeti na poljima te na nebu iznad Parka prirode koji je od Zagreba udaljen sat i pol vožnje.

Foto: Zoološki vrt grada Zagreba