Aktivni vikend: Na dan sela roda saznajte zašto rode vole Čigoč i uključite se u Lonja Bike Tour

Na Dan sela Čigoča u subotu, 29. lipnja, Čigoč će obilježiti 25. godišnjicu stjecanja titule Europskog sela roda. Bogat će program u Čigoču trajati od 10 do 18 sati, a obuhvatit će raznolike sadržaje vezane uz čigočku kulturu, prirodu, gastronomiju, šport i rekreaciju

Budući da je selo svjetsku slavu steklo zahvaljujući gnijezdima bijele rode, ta će ptica u programu imati posebno mjesto. Posjetitelji će moći doznati zašto rode vole Čigoč i druge zanimljivosti vezane uz ornitofaunu Parka prirode Lonjsko polje. Članovi Udruge za zaštitu divljih životinja AWAP u prirodu će pustiti rehabilitirane ptice.

Kako bi se posjetitelje potaknulo na fotografiranje roda, organizirat će se tematska radionica. Ljubitelji konja moći će uživati u vožnji tradicionalnom zapregom hrvatskih posavaca, a Zajednica kulturno-umjetničkih udruga grada Siska predstavit će narodne običaje, pjesme i plesove.

 

Vitez sela Čigoča - naziv je streličarskog turnira čiji će sudionici posjetitelje rado upoznati sa svojim omiljenim sportom. Suvremeni vitezovi, vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe grada Siska, pokazat će kako se bore s vatrom.

Sisačka Posavina slavna je i po svojoj gastronomiji. Na koji se način na stolu spajaju ekologija i tradicija, gosti Čigoča doznat će kušanjem sireva, meda, voćnih likera i vina. Na štandovima ih očekuje i prigodna prodaja poljoprivrednih proizvoda.

Lonja Bike Tour

Večernja je zabava na rasporedu u 20 sati u Vatrogasnom domu u Čigoču. Pripremljeni su i sadržaji za goste sportskoga i avanturističkog duha. Oni će se moći uključiti u vožnju kanuom te malonogometni turnir Štrok 2019. Isti će dan Čigočem proći i Lonja Bike Tour. Ta jedinstvena biciklijada počinje u Sunji, a završava u Jasenovcu. Trasa, duga 57 kilometara, prolazi Mužilovčicom, Krapjem i Drenovim Bokom. Do starta je najjednostavnije doći posebnim vlakom Lonja Bike Expressom. Taj vlak s Glavnog kolodvora u Zagrebu kreće u 7.45 sati, a izletnici će se moći ukrcati i u Velikoj Gorici, Lekeniku te Sisku. Oko 9 sati na željezničkoj postaji u Sunji dočekat će ih djelatnici Parka prirode Lonjsko polje te lokalni tamburaški bend koji će bicikliste pratiti cijeli dan. Polazak vlaka iz Jasenovca za Zagreb je u 19.34 sati.

Tekst i foto: press

Preporučujemo

Tagovi: ,

Pročitajte i:

Zadnja Sensa u 2019. godini nosi vam dar

"Dani uoči Božića vrijeme je kad bismo trebali učiniti upravo suprotno od onoga što uvijek…

Uručen donacijski ček povodom akcije Pink ribbon dm-a i Storyja

Ovoga listopada vodeći lanac drogerija dm i lifestyle tjednik Story organizirali su akciju Pink Ribbon…

Zimsko izdanje Storybooka otvara sezonu hedonizma

Uz raskošno izdanje magazina Storybook utonite u sezonu lijepih tema i hedonističkih iskustava, kojima se…

Tribina o razvoju ovisničkog ponašanja mladih

Rizici od zlouporabe sredstava ovisnosti kod adolescenata mogu se uvelike smanjiti preventivnim programima i kontinuiranom…