Na konferenciji Europske mreže Gradova prijatelja djece koja je održana 27-29. listopada u Firenci pod nazivom „Child in the City 2010" (Dijete u gradu 2010.), potvrđeno je kako je Grad Zagreb izabran za domaćina sljedeće konferencije.

Konferenciju „Child in the City" zajednički organiziraju Fondacija „Child in the City" i Europska mreža Gradova prijatelja djece s ciljem poticanja gradova da postanu „prijatelji djece", drugim riječima, da uključe najbolji interes djeteta u cjelokupno upravljanje i politiku kako bi Konvencija o pravima djece oživjela u praksi, posebice u gradovima gdje živi sve više djece.


U radu Konferencije u ime Grada Zagreba, sudjelovala je zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, koja je izrazila zadovoljstvo što će, nakon Bruggesa, Londona, Stuttgarta, Rotterdama i Firence upravo Zagreb biti domaćin toj prestižnoj konferenciji. U sklopu prezentacije zamjenice zagrebačkoga gradonačelnika Jelene Pavičić-Vukičević prikazan je kratak film koji oslikava zašto Zagreb nosi titulu prijatelja djece i zašto je fundacija European Network Child Friendly Cities odabrala upravo Zagreb kao grad održavanja 6. Konferencije gradova prijatelja djece. 

»Danas, u 21. stoljeću, djeca, silom prilika, sve više rastu u institucionalnom i vaninstitucionalnom, a sve manje u obiteljskom okruženju. Te okolnosti vjerojatno ne možemo promijeniti, ali možemo promijeniti percepciju javnosti da se radi o isključivo negativnom i lošem kontekstu odrastanja«, rekla je Pavičić-Vukičević, spomenuvši brojne zagrebačke programe i akcije posvećene djeci i mladima, od preventivnih do edukativnih i ekoloških.
Trenutno, 24 grada i općine u Hrvatskoj nose počasni naziv Grad/Općina prijatelj djece.