Obilježavanje Europske noći šišmiša u Zoološkom vrtu grada Zagreba, najavljeno za subotu, 28. kolovoza, odgađa se za tjedan dana na 4. rujna s istim programom događanja. Od 18 do 22 sata posjetitelje očekuje bogat edukativno-zabavni program kroz koji će saznati zašto je važno zaštiti te malene noćne životinje.

Europska noć šišmiša obilježava se u više od 30 zemlja Europe koje su potpisale Sporazum o zaštiti europskih populacija šišmiša (UNEP/EUROBATS). U Zoološkom vrtu grada Zagreba noć šišmiša obilježava se već peti put. Time se podiže svijest javnosti o potrebi zaštite šišmiša. Naime, šišmiši su jedini leteći sisavci i kao takvi iznimno su ugroženi. Od 45 vrsta zabilježenih u Europi neke su pred izumiranjem. U Hrvatskoj živi 35 vrsta i sve su zakonom zaštićene.



Program događanja


Uz šišmiše su vezane mnoge neobične priče i legende, pa su edukatori zoološkog vrta, inspirirani upravo njima, osmislili ovogodišnji program.


Središnji dio počinje u 19 sati. Mališani i njihovi roditelji pozvani su da tu večer u vrt dođu maskirani, a najbolje će maske biti nagrađene.


Nakon tog izbora na pozornici slijedi show mađioničara Vladimira Štimca i koncert Žanamari Lalić.


Da cijela večer bude što zabavnija, pobrinut će se i skupina bubnjara, žongleri vatrom te karikaturist Milan Lekić Lex koji će crtati neobične portrete zainteresiranih posjetitelja.


Pripremljen je i niz edukativnih igraonica i radionica. Posebno je zanimljiva ona u sklopu koje će se šišmiši moći otkrivati bat-detektorima. Svima koji se zaljube u netopire, omogućeno je njihovo posvajanje.






Kako bi se što više ljudi upoznalo s tim te ostalim podacima o šišmišima, ulaznice za Europsku noć šišmiša u Zoološkom vrtu grada Zagreba od 18 će se sati prodavati po 10 kuna. Za djecu do 7 godina ulaz je slobodan.