U MSU možete glatko provesti cijelu subotu, no ako vas zanimaju konkretna događanja i izložbe ili možda nastup dječjeg zbora Zagrebački anđeli, evo i programa nešto niže. Ne zaboravite kupiti bar jednu u nizu slikovnica iz serije "Zmaj Anđelko pomaže djeci" o kojoj smo vam više puta pisali...

11.00 - 12.00 ► Prostor za povremene izložbe: stručno vodstvo retrospektivom Vjenceslava Richtera „Buntovnik s vizijom“

11.00 - 20.00 ► Prizemlje: predstavljanje projekta "Richter 100" i radova učenika Škole za modu i dizajn

U godini obilježavanja 100. godišnjice rođenja Vjenceslava Richtera u okviru projekata Runaway Art i Richter 100 u zagrebačkim školama i na fakultetima kroz nastavu učenici i studenti upoznavali su Richterovo stvaralaštvo. Na Dan MSU-a predstavit ćemo zanimljive modne objekte koje su u okviru projekata izradili učenici zagrebačke Škole za modu i dizajn - Smjer dizajn odjeće, pod mentorstvom profesorice Maje Mihalić.

Predstavljanje projekta Richter 100 i radova učenika održat će se u 11 sati u prizemlju Muzeja.

12.00 - 13.00 ► Zbirke u pokretu, 1. kat: predstavljanje knjige Borisa Greinera „Ivan Kožarić: Unutarnje oči“

13.00 - 15.00 ► Zbirke u pokretu, 1. i 2. kat: radionica „Avantura u muzeju“

„Avantura u muzeju “ posjetiteljima će omogućiti da umjetnička djela u stalnom postavu Muzeja dožive na dva različita načina: tijekom dva sata spojit će jedinstveno iskustvo susreta s nekima od najboljih djela i autora iz stalnog postava s njihovom vlastitom likovnom interpretacijom. U prvom i teorijskom dijelu susreta, kroz stručno vodstvo, sudionici će se bolje upoznati s radovima u stalnom postavu Muzeja, a potom će se na radionici okušati u vlastitoj izvedbi kreativnog rada.

Svrha projekta Avantura u muzeju približavanje je umjetnosti i kulture mladima. Potiče ih da nakon susreta uživo s originalnim umjetničkim djelima i sami izrade te prezentiraju vlastiti rad, što bitno utječe na razvoj kreativnosti, a kod učenika na bolje razumijevanje nastavnog gradiva. Projekt je dobio pozitivno stručno mišljenje Agencije za odgoj i obrazovanje te Preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Dob polaznika: od 12 godina nadalje. Potrebne su prijave na: ivana.goricki@msu.hr najkasnije do petka, 1.12. 2017.

Voditeljica: Ivana Gorički, autorica projekta, muzejska pedagoginja i pripravnica MSU-a

15.00 - 17.00 ► Prostor za povremene izložbe i Školica: kreativna radionica za djecu „Spirale u prirodi“

Fibonaccijev niz u kojem se omjer između brojeva niza približava Zlatnom rezu, takozvanom „Božanskom omjeru“, pojmovi su koji se često spominju u kontekstu kompozicije umjetničkog djela. Osim u umjetnosti, Fibonaccijeva spirala javlja se svuda oko nas i matematičari su je otkrili na različitim mjestima kao što su ljudsko tijelo, cvijet suncokreta, pa čak i u oblicima i proporcijama galaksija. Mladi polaznici radionice naučit će kako koristiti Fibonaccijeve brojeve kako bi napravili zanimljive apstraktne slike koje evociraju neka od slavnih djela Vjenceslava Richtera, jednog od najsvestranijih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća koji je bio fasciniran znanošću, geometrijom i sistemima, te vječno zaokupljen idejom sinteze u umjetnosti.

Dob polaznika: djeca od 8 do 12 godina i odrasli pratitelji. Radionica je na hrvatskom i engleskom jeziku. Materijal i pribor su osigurani.

Potrebne su prijave na: eduakcija@msu.hr najkasnije do petka, 1.12. 2017.

Voditelj: Johnathan Roberts, akademski slikar i pedagog

16.00 - 20.00 ► Predvorje: prodaja slikovnica iz serije „Zmaj Anđelko pomaže djeci“

U predvorju Muzeja prikupljat ćemo donacije i prodavati slikovnice iz serije nastale u sklopu humanitarnog projekta „Zmaj Anđelko pomaže djeci“: Zmaj Anđelko i dugački rep, Kornjačica Rita, Pas Rolfi i PDA, Neustrašiva mama i Zvjezdanovih deset dana. Svaka priča je maštovita, zabavna i poučna, popraćena vedrim i šarenim ilustracijama. Svrha projekta „Zmaj Anđelko pomaže djeci“ je prikupiti donacije za stvaranje i darovanje slikovnica za djecu pacijente u bolnicama diljem Hrvatske, djecu slabijeg imovinskog stanja, te djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Organizator i pokretač projekta je Goran Čučković, pisac za djecu, i sam teško pokretna osoba s invaliditetom.

Koordinacija: Daniela Bilopavlović, kustosica MSU-a

17.30 - 19.00 ► Dvorana Gorgona: Vitomir Ivanjek-Vito, zbor Zagrebački anđeli i gosti

Zagrebački anđeli nastupali su i na velikim i malim pozornicama, uz bok vrhunskim hrvatskim glazbenicima i zvijezdama uz pratnju orkestra uživo, a svoj prvi koncert imali su upravo u MSU-u. U znak zahvalnosti, Anđeli su Muzeju za osmi rođendan odlučili pokloniti svoj koncert koji će nas sve još jednom razveseliti. U Zbor su uključena djeca od 4 do 14 godina, izvode poznate i tradicionalne hrvatske dječje pjesmice, a u međuvremenu su osvojili i dvije Zlatne diplome u kategoriji dječjih zborova na Festivalu glazbe u Lisinskom.

Voditelji grupa zbora i ritmike iskusni su i kvalificirani umjetnici i pedagozi: Vitomir Ivanjek – Vito i Ines Ivanjek.

Detaljniji program potražite na www.msu.hr

Tekst i foto: press