8. festival bibliobusa – pravih riznica književnosti na kotačima

Rani dani lipnja donose veliko veselje - centar Rijeke zauzimaju bibliobusi, posebne i svima drage pokretne knjižnice. “Bibliobus, štA da?”, prepoznatljivo je geslo je pod kojim se odvija riječka manifestacija. A bit će tu i vrlo bogat program za djecu!

U petak 7. lipnja, od 10 do 13 sati na Korzu, Trgu 128. brigade Hrvatske vojske i Trgu 111. brigade Hrvatske vojske bit će održan 8. festival bibliobusa, jedinstvena manifestacija posvećena predstavljanju i promicanju pokretnih knjižnica koje knjigu i knjižnične usluge donose do svih onih kojima je taj pristup otežan, ograničen, nepostojeći…

Svi zainteresirani bibliobuse će moći upoznati na najrazličitije načine – na dva spomenuta riječka trga bit će parkirani, izloženi i otvorenih vrata bibliobusi iz Zadra Bjelovara, Čakovca, Karlovca, Koprivnice, Križevaca, Rijeke, Vinkovaca, Zadra, Zagreba, a da sve dobije i snažan međunarodni "začin" pobrinut će se gosti iz Kopra, Pečuha, Postojne, Banja Luke, Kruševca i Milana.

Na Korzu će pak biti postavljena bogata izložba o pokretnim knjižnicama koja će dodatno predstaviti bibliobuse, njihovu povijest, čar, romantiku i današnju veliku potrebu u različitim zajednicama.

Da sve ne bude obilježeno samo razgledavanjem, pobrinuli smo se i za animacijske aktivnosti, pa nas negdje između bibliobusa čekaju i performerica na štulama s gitarom Sedina Cerovac, pripovjedačica, ilustratorica i književnica Margareta Peršić, mađioničar Andrej Škedel, šah na otvorenom u organizaciji Šahovskog saveza Primorsko-goranske županije kluba Rijeka, društvene igre na otvorenom koje priprema Udruga "Kulturni front" iz Opatije, posebno fotografiranje s bibliobusima…

Uz Festival bibliobusa za stručnu knjižničarsku javnost održat će se i 14. okrugli stol o pokretnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj, 7. i 8. lipnja u Gradskoj vijećnici.

Ovogodišnji, 8. festival bibliobusa odvija se u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a povod je obilježavanje vrijedne obljetnice – 50. rođendana riječkog bibliobusa koji je bio prva pokretna knjižnica tog tipa u cijeloj Hrvatskoj pa čak i tadašnjoj Jugoslaviji! Festival se odvija u organizaciji Gradske knjižnice Rijeka i Hrvatskog knjižničarskog društva- Komisije za pokretne knjižnice, uz podršku Rijeke 2020, Grada Rijeke, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ministarstva turizma Republike Hrvatske, Primorsko-goranske županije i Veleposlanstva Španjolske u RH.

Vinkovački bibliobus

Evo kako je bibliobus komentirala jedna gospođa na Facebooku: “U naselju u kojem sam živjela u vrijeme ranog djetinjstva nije bilo knjižnice. Ali, svaka dva tjedna dolazio je na jednu veliku livadu plavi autobus s knjigama. Njegov dolazak je bio moja ogromna radost. Knjižničarke koje su radile u bibliobusu Knjižnica grada Zagreba bile su iznimno susretljive i drage osobe koje su imale ogroman utjecaj na moje obrazovanje, čitalačke sposobnosti i doživljaj knjige. Od tada pa nadalje, biliobus i atmosfera u njemu i te drage osobe koje su vrlo predano obavljale svoju misiju širenja znanja i pismenosti, mnogo su mi značili. Poslije se izgradila knjižnica, ali i dan danas se radujem susretu s bibliobusom, slučajno, kad se mimoiđemo negdje na cesti. Bibliobus je posebna priča za mnogu djecu. Drago mi je da sam uočila ovu objavu o Festivalu bibliobusa u Rijeci. Pozdravljam sve knjižničare, a posebno knjižničare koji rade u bibliobusima, želi vam od srca radosan susret s isticanjem da obavljate jedan sjajan posao i donosite radost knjige i čitanja u svijet mnoge djece i odraslih i na taj način ih oplemenjujete kao ljude. Bibliobusi su zakon!”

Tekst i foto: FB Event

Izvor: https://gkr.hr/

 

Preporučujemo

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Uskoro se družimo na Dekici za snove

Dekice za snove udruge 'Smiješak za sve' u…

Veliki proljetni popusti knjiga za djecu

Veseli nas sniženje odličnih izdanja za djecu, iskoristite…

Rani znakovi disleksije

Disleksija je poteškoća s kojom se mnoge obitelji…

Kliker festival – zabavne, poučne i provokativne predstave za djecu i mlade

Kliker festival – festival plesa, pokreta i igre…

Pročitajte i:

Nastavlja se druženje uz crtiće i filmove na platou Mamutice!

Nastavlja se druženje na platou Mamutice u Zagrebu, uz crtiće i zabavno edukativne filmove za…

Dođite na ogledne satove i upišite novu sezonu ART radionica za male i velike!

Pod vodstvom Melite Omeragić, kiparice i waldorfske pedagoginje i Petre Popović, magistre edukacije likovne kulture…

Novi broj National Geographica otkriva rađanje Europe i prvih Europljana

Europljani koji žive danas, u bilo kojoj zemlji, raznovrsna su mješavina drevnih predaka koji potječu…

Volite štrudle? Onda se u rujnu vidimo u Jaškovu

Jedno od onih događanja na koje dođete nakon što ste tjedan dana postili pa da…