Od 23. do 25. travnja Multimedijalni centar Rovinj postaje poprište projekcije 29 dokumentarnih filmskih formi, edukacije i druženja. U filmskom dijelu programa – čiji su selektori Bojan Mucko i dr.sc. Andrea Matošević - očekuju nas nagrađivani film "Sestrinstvo" (2010.) Rogera Horna i film "Niti" (2014.) Babette Bürgi koji na različite načine prate živote transrodnih osoba, šokantni "Gorki med" (2014.) o poligamnim obiteljima Indonezije holivudskog autora i filantropa Roberta Lemelsona, a treba izdvojiti i moćno djelo "Indijski odljevi" (2014.) Natashe Raheje o naizgled neprimjetnim njujorškim poklopcima za Domaće snage uključuju mlade hrvatske autore poput ranije nagrađivane Sabine Mikelić s obiteljskom intimnom pričom "Motori" (2014.) te Vjekoslava Gašparovića koji propituje kako su nam odnos prema hrani modificirali supermarketi u filmu "S Vama kroz život" (2014.) Na festival ponovno dolaze i etablirani dokumentaristi TV produkcije. Ivo Kuzmanić u Etnoforenzičarima će nam objasniti Kak se dela delanec (2012.), Davor Borić upoznati s „Hrapoćušom i vitalcem“ (2014.), dok će Branko Lazić u Hrvatskoj premjerno prikazati film "Živa glava i vinkl" (2014.) o životu u Doboju nakon poplava. O najboljima ove godine odlučuju Oliver Sertić, dr. sc. Ines Prica te dr. sc. Pille Runnel. Nagradu je ove godine izradio Rino Banko, student Akademije primijenih umjetnosti u Rijeci.

7-etnofilm-festival-u-rovinju-od-23-do-25-travnja

Sinergija senzorne etnografije, novih medija i modernih tehnologija

Izvan filmskog programa najveća je novost predstavljanje jedinstvenog interdisciplinarnog projekta Senzorna etnografija i novi mediji koji provode Etnografski muzej Istre i belgijska organizacija SoundImageCulture. Cilj projekta je prezentirati mogućnosti sinergije senzorne etnografije, novih medija i modernih tehnologija u procesima bilježenja, interpretacije i prezentacije nematerijalne kulture i kulture svakodnevice. Publici će se pod paskom Davida Kendalla prezentirati i publikacija s njegove fotografske radionice održane protekle godine.

Festival će biti otvoren koncertom etno skupine Veja iz Pazina koja je ove godine nominirana za nagradu Porin. Javnost ih prepoznaje po modernim aranžmanima starih tradicijskih napjeva i korištenju tradicijskih glazbenih instrumenata Istre, ali i cijelog svijeta.

Ulaz je slobodan. Više informacija o programu i Festivalskim popustima u smještajnim jedinicama Maistre potražite na www.etnofilm.com i Facebook stranici ETNOFILm festivala.
7-etnofilm-festival-u-rovinju-od-23-do-25-travnja

Tekst i foto: ETNOFILm festival