6. Festival o pravima djece

Bruna Bebić, Bojana Gregorić Vejzović i Zana Marjanović domaćice su 6. izdanja Festivala o pravima djece

Novo izdanje Festivala o pravima djece održava se od 17. do 22. studenog 2014. godine u dva najveća hrvatska grada istovremeno, Zagrebu i Splitu, što je značajan produkcijski i programski pomak. Festival o pravima djece po prvi puta ima i zemlju partnera, a to je ove godine Bosna i Hercegovina. Samim time ovogodišnje izdanje Festivala će imati i tri domaćice, i to u Splitu i u Zagrebu, te predstavnicu zemlje partnera - u Splitu je to glumica splitskog HNK Bruna Bebić, u Zagrebu će domaćica biti ambasadorica UNICEF-a, glumica Bojana Gregorić Vejzović a domaćica koja će predstavljati zemlju partnera je poznata bosansko-hercegovačka glumica Zana Marjanović.

Bruna Bebić

Bruna Bebić

"Velika mi je čast i radost sudjelovati na Festivalu o pravima djece. Djeca su istinski, pravi, čisti potencijal, kreativna snaga svijeta, najvrijednije što čovječanstvo ima. Danas još uvijek, globalno i kod nas, nedovoljno resursa i pažnje posvećujemo djeci. Čak i kad nisu bolesna i gladna. Ovaj Festval daje nam priliku da zastanemo na trenutak i prepoznamo taj potencijal, da im osiguramo ravnopravan prostor u svijetu odraslih, da pogledamo sebe njihovim očima. Dopustimo im da nas pouče, da koriste vlastitu inteligenciju, da vole i poštuju sebe. I time smo dali priliku za bolji svijet." - izjavila je Bruna Bebić nakon preuzimanja uloge domaćice Festivala o pravima djece.

 

 

 

Bojana Gregorić (foto: Hrvoje Serdar)

Bojana Gregorić (foto: Hrvoje Serdar)

"Veselim se dobrim filmovima koje ćemo zajedno gledati širom Hrvatske. Ovogodišnja tema Festivala daje nam svima priliku da razmislimo jesmo li sve učinili kako bi zaštitili djecu od nasilja u svim okruženjima, ali i da čujemo što djece misle o tome." poručila je ovom prigodom UNICEF-ova ambasadorica dobre volje Bojana Gregorić Vejzović.

 

 

 

 

 

"Posebno mi je zadovoljstvo podržati sve što se vezuje za zaštitu dječjih prava, a naročito onih koja se vežu za stvaralaštvo, umjetnost i kreativnost. Budući da u Bosni i Hercegovini ne postoji stalna podrška kreativnom djelovanju djece u školama i izvan škola, pokrenula sam radionice za razvijanje dječje mašte i kreativnosti Mali Magacin Kabare, gdje djeca osmišljavaju, glume, režiraju i snimaju svoje filmove. Djecu treba podržati u tome da iskažu sve što žele, treba im pružiti mogućnost da pokažu kako ni za jedno dijete ne postoje granice. Kao domaćici ovogodišnjeg Festivala o pravima djece jako mi je drago predstavljati Bosnu i Hercegovinu te promovirati važnost ovakvih manifestacija u obje zemlje." - rekla je bosansko-hercegovačka glumica Zana Marjanović.

Zana Marjanović; foto Almir Panjeta

Zana Marjanović; foto Almir Panjeta

Domaćini dosadašnjih izdanja Festivala bili su Leon Lučev, Leona Paraminski, Goran Grgić, Marko Tolja i Sven Šestak.

Festival o pravima djece, jedini inkluzivni festival u Hrvatskoj, kroz stvaralaštvo djece i odraslih promiče dječja prava i to najvećim dijelom kroz filmsku umjetnost različitih žanrova. Ove godine je Nasilje nad djecom u fokusu Festivala o pravima djece jer je to veliki problem današnjeg društva. Tijekom Festivala ćemo kroz filmove i razne aktivnosti pokušati osvijestiti široku javnost i medije o problemima nasilja nad djecom. Između ostalih na Festivalu će biti prikazani i filmovi hrvatskih filmskih družina i osnovnih škola koje su u proljeće sudjelovale na UNICEF-ovoj radionici o prevenciji nasilja.

Festival zajedno organiziraju UNICEF, udruga Alternator, Hrvatski filmski savez, Ured pravobraniteljice za djecu, u suradnji s Blitz Cinestarom te Gradom Zagrebom i Gradom Splitom, i uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra.

Preporučujemo

Tagovi: , , , , ,

Vezano uz temu

Djeca u Saboru: Želimo da nas čujete

U povodu 30. obljetnice Konvencije o pravima djeteta…

30 godina zajedno za djecu u Hrvatskoj

UNICEF se u svom radu vodi Konvencijom o…

Djeca su naš najvažniji posao

UNICEF 27. rujna 2019. u Kongresnom centru Forum…

Volontirajte na UNICEF-ovoj humanitarnoj utrci Mliječna staza 2019.

UNICEF organizira humanitarnu utrku Mliječna staza 2019. za…

Pročitajte i:

Kamo za vikend? U Osijek, na Sajam vjenčanja!

Dođite ovaj vikend na Sajam vjenčanja Osijek powered by Portanova! Otkrijte trendove u vjenčanjima, doznajte…

Egzotična zima s zanimljivim programom o grabežljivcima u ZOO vrtu grada Zagreba

Ovaj vikend u Zoološkom vrtu grada Zagreba počinje Egzotična zima – edukativni program koji svaki…

Besplatna radionica brzog čitanja i mudrog učenja

Želite li naučiti tehnike brzog čitanja? Želite li bolje razumjeti ono što pročitate? Želite li…

Nasmijte se do suza na predstavi 'Kod kuće je najgore'

Veliki hit prema djelu E. Kishona "Kod kuće je najgore" ponovno na daskama Knapa! I…