„D(n)o dna“ je predstava za tinejdžere koja prati priču njihovih vršnjaka, od prvih početaka konzumacije alkohola, kroz različite faze pijanstva, do posljedica. Praizvedena je 13. ožujka 2015. a svoju pedesetu izvedbu imat će u petak 19. siječnja u Kazalištu Mala scena.

Predstava je autorski projekt redateljice Tine Hofman i dramaturginje Nine Horvat nastao devising metodom kroz razgovore s ciljanom publikom i glumačke improvizacije ansambla. U predstavi igraju Paola Slavica, Goran Guksić, Veno Parašilovac, Filip Vidović i Andrej Kopčok.

Glazbu je skladao Darko Horvat, za kostime je zaslužna Suzana Tkalčec, a za scenografiju Ana Rimac.

U predstavi se u formi TV emisije kroz niz satiričnih songova i skečeva prikazuju različiti tipovi pijanaca, stadiji pijanosti, primjeri smanjene sposobnosti rasuđivanja i strategije koje odrasli koriste pri razgovoru s tinejdžerima. Tinejdžeri su danas izloženi različitim vrstama pritiska, od roditeljskih očekivanja, školskih obaveza, do vršnjaka koji imaju svoje  kriterije o tome tko ili što je „cool“. Svi se žele uklopiti i pronaći svoje mjesto u društvu, a zajedničko opijanje postalo je svojevrsna inicijacija. Upozorenja odraslih tinejdžeri ne shvaćaju ozbiljno, jer ionako „svi piju“…

50-izvedba-predstave-za-tinejdzere-dno-dna

Prema statistikama, Hrvatska je pri samom vrhu liste europskih zemalja po maloljetničkoj konzumaciji alkohola. Predstava “D(n)o dna” uvrštena je u programe Konferencije 'Stvaralačka participacija u umetnosti i obrazovanju' u Beogradu te Simpozija 'Budućnost dramskog odgoja' Učiteljskog fakulteta u Zagrebu.

Predstava je gostovala u 14 gradova diljem Hrvatske i drugu godinu za redom se izvodi u sklopu Mjeseca borbe protiv ovisnosti.

Tekst i foto: press