Zagrebačka scena kazališnih amatera i Centar kulture na Peščenici jednom godišnje organizatori su Susreta kazališnih amatera Zagreba (SKAZ), koji se ove godine održavaju 42. puta od 16. do 29. ožujka 2018.g. Najkvalitetnija kazališna ostvarenja SKAZ-a, a maksimalno njih 5, odabrat će se za predstavljanje na 22. Festivalu zagrebačkih kazališnih amatera (FZKA), koji će se održati 7. i 8. travnja 2018.g.

SKAZ je godišnji susret sveukupnog zagrebačkog kazališnog amaterizma, najveći amaterski festival uopće i kao takav je već godinama prepoznat i podržan od Grada Zagreba, a ove godine i Ministarstva kulture.

Na 42. SKAZ-u prisustvovat će više od 400 sudionika i 38 predstava koje će biti prikazane u 15 dana. Najkvalitetnija kazališna ostvarenja koje odabire Stručno povjerenstvo sastavljeno od tri člana, selektiraju se za Festival zagrebačkih kazališnih amatera (FZKA).

Prosudbeno povjerenstvo 42. SKAZ-a čine: Mira Muhoberec, dramaturginja i teatrologinja, Ivana Peroš, kazališna redateljica, Zlatko Krilić, književnik, scenarist i dramski pisac.

Na 22. Festivalu zagrebačkih kazališnih amatera najboljima će se dodjeliti 4 festivalske nagrade:

Nagrada "Daska koja život znači" za najbolju predstavu u cjelini, za najbolju mušku ulogu, za najbolju žensku ulogu i za najbolji suvremeni dramski tekst ili predložak za igru.

Nagrada za najbolji tekst dodjeljuje se isključivo dosad neizvođenim i neobjavljenim tekstovima suvremenih hrvatskih autora. Predstave izabrane za FZKA prihvaćaju se kao isključiva predselekcija za državni festival (56. Festival hrvatskih kazališnih amatera) koji se svakog svibnja održava u organizaciji Hrvatskog sabora kulture.

Od 2009. g. voditelj Zagrebačke scene kazališnih amatera je kazališni redatelj Boris Kovačević.

42-susreti-kazalisnih-amatera-zagreba-skaz

Raspored predstava 42. SUSRETA KAZALIŠNIH AMATERA ZAGREBA pronađite OVDJE

Ulaz na sve izvedbe je besplatan uz ulaznice koje možete preuzeti na blagajni kazališta najranije dva sata prije početaka predstava.

Zadnjeg dana Skaz-a, 29. ožujka od 21.00h pozivaju se svi sudionici, njihovi prijatelji kao i svi ostali ljubitelji kazališta, glazbe i zabave na AfterSKAZ patry kojim će se proslaviti još jedan uspješno završen SKAZ.

Tekst i foto:www.knap.hr