U nedjelju, 12. svibnja, u ZOO vrtu grada Zagreba zavirite u dva gnijezda bijelih roda gdje se skrivaju izlegli ptići

Dok čekamo da se izlegnu ptići najslavnijeg para roda, Malene i Klepetana, u ZOO vrtu grada Zagreba već imaju prinove roda.



U nedjelju su na svijet došla tri ptića, a u srijedu još dva. Podmladak očekuje i treći par maksimirskih roda. Ženka brižno sjedi na jajima, a njezini bi mališani iz jaja trebali proviriti idućih dana – možda baš u nedjelju na Svjetski dan ptica selica.



Edukativni program


U sklopu edukativnog programa koji će u Zoološkom vrtu trajati od 11 do 18 sati, posjetitelji će dalekozorima moći promatrati obitelji maksimirskih roda. Kroz igru Od jajeta do ptice na zabavan će način moći upoznati njihov život, a pojedine će vrste naučiti razlikovati zahvaljujući igri Putem ptica selica. U Pačjoj će školi lupom proučavati perje i jaja. Kreativce pak čeka likovna radionica.





Zanimljiva predavanja održat će niz stručnjaka koji se bave zaštitom ptica selica. Među njima su predavači iz Hrvatskog društva za zaštitu ptica, udruge Biom i Javne ustanove Zeleni prsten.





Ovogodišnji se Svjetski dan ptica selica obilježava pod temom Povezivanje područja, organizacija, institucija, udruga i ljudi. Tema je to koja sadržava poruku:„Ptice selice ne poznaju granice koje su stvorili ljudi, a mi zajednički trebamo očuvati staništa važna za njihovo putovanje na jug.“