U blizini Zagreba ovog se vikenda održava pravi viteški turnir, a i u drugim dijelovima Hrvatske bit će veselo i burno tijekom vikenda. Ponovno vam donosimo raspored događanja.

Ovog vikenda ne propustite...

...tijekom vikenda svakako svratite na viteški turnir u Svetu Helenu, nedaleko od Zagreba. Pravi vitezovi, prave borbe - ne propustite! Više informacija imate OVDJE.

...Zagrepčani mogu ove subote uživati u Zagrebačkom vremeplovu - po čitavom središtu grada, od Zrinjevca do Gornjeg grada, susretat ćete likove iz prošlosti Zagreba, i to od 11 do 13 sati. Dobar razlog da svratite do centra Zagreba. Više informacija potražite OVDJE.

...tijekom svibnja na Malom Lošinju održavaju se Dani kadulje, koromača i koprive. Lošinjani kažu da u svibnju njihov otok najzamamnije miriše, a tih dana, ako prošetate Malim Lošinjem, možete nabrati tih ljekovitih biljaka. Više informacija o zbivanjima na tom lijepom otoku potražite OVDJE.

...do 15. svibnja Mala ribarska akademija srdela u Fažani. Možete naučiti sve o soljenju i pripremanju srdela. Više informacija OVDJE.

...do sredine lipnja traje manifestacija Pakračko ljeto tijekom koje se organiziraju kazališne predstave, koncerti raznih žanrova te brojni sportski susreti. Više informacija imate OVDJE.

...otići u Muzej? Primjerice, u Tehničkom muzeju možete i ovog vikenda doživjeti kako je to u rudniku, posjetiti apisarij ili saznati koješta o Nikoli Tesli. Ili - možete obnoviti svoje znanje o prirodi u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju? Ili u Prirodoslovnom muzeju Rijeka? A možete i saznati nešto više o povijesti, primjerice u splitskom Arheološkom muzeju.

...toplo je vrijeme kao stvoreno za boravak u prirodi. Tijekom vikenda organizirana su događanja u Parku prirode Medvednica, točnije na poučnoj stazi Bistra. Više informacija OVDJE.

Posjet Zoološkom vrtu

Kada? Čitav vikend, od 9 do 17 sati.

Gdje? Zagreb, Maksimir

Lijepo je vrijeme, pravi trenutak da organizirate obiteljski izlet u Maksimir i usput svratite u Zoološki vrt. Pazite na raspored hranjenja životinja, šteta bi bilo propustiti taj dio rituala Zoološkog vrta. Evo stoga rasporeda:

Morski lavovi u 11:30 i 14:30 sati

Tuljani u 11 i 15 sati

Vidre u 11:15 i 15:15 sati

Foto: Zoološki vrt Zagreb

Izleti

Proljeće je i pravi je "grijeh" ostati kod kuće. Stoga evo i nekoliko novih ideja za izlete:

Posjet hrvatskoj Sahari

Vjerojatno znate da Hrvatska ima svoju pustinju. Nije baš veličine Sahare, ali je svejedno zanimljiva. Riječ je o Đurđevačkim pijescima koje, ako već niste, svakako preporučujemo posjetiti. Više informacija možete pronaći na ovim stranicama OVDJE.

Haj-ho, idemo u rudnik!

Znate li da se na Medvednici skriva pravi pravcati rudnik? Riječ je o rudniku Zrinskih, prvom rudniku u Hrvatskoj koji je otvoren za posjetitelje. Radi subotom i nedjeljom od 11 do 17 sati. Ako se odlučite posjetiti ga, imajte na umu da se morate toplo obući jer je dolje ipak hladno. Više informacija o rudniku potražite na OVIM stranicama, gdje možete pogledati i "filmić" iz rudnika.

Posjet Sovskom jezeru i Parku prirode Papuk

Požeško-slavonska županija diči se Sovskim jezerom, prirodnom znamenitosti o kojoj je pisao i Dragutin Tadijanović. Više informacija o samome jezeru imate OVDJE - riječ je o pravom biseru prirode za kojeg se pretpostavlja da je ostatak Panonskog mora.

Požeško-slavonska županija ima još jedan biser koji vrijedi posjetiti, posebno ako ste ljubitelj aktivnijeg odmora - riječ je o Parku prirode Papuk, a više informacija o samome parku, možete potražiti OVDJE.

Počinje i sezona jaglaca. Od ovog vikenda, točnije od nedjelje, kreću planinarski izleti na Papuk. Prijave na brojeve telefona 034/273-033 i 098/264-389.

Mali biseri Istre

Jeste li već bili u Humu, najmanjem gradu na svijetu? Ako niste, možda je ovaj vikend dobra prilika. Više informacija o gradu i kako doći do njega, potražite OVDJE. A kada ste već u Humu, posjetite i Aleju glagoljaša, jedinstvenu umjetničku intervenciju koja vas vodi kroz povijest glagoljice. Više informacija o spomenicima i njihovoj lokaciji, potražite OVDJE.

Oni avanturističkog duha mogu najaviti posjet jami Baredine - samo oprez, toplo se odijenite! Za posjet se potrebno najaviti ranije, a sve informacije o jami, potražite OVDJE.

A možete vidjeti i u čemu je magična privlačnost Brtonigle. Riječ je o kanjonu koji se spušta do rijeke Mirne, s mnoštvom vidika i vodopada. Pješačke i biciklističke staze jasno su označene, a više informacija potražite OVDJE.

Vikend u Toplicama

Ima li djeteta koje ne uživa u vodi? Ako je vaše dijete jedno od one djece riba koja se obožavaju prskati i skakati u vodu, posjetite neke od toplica za vikend, primjerice Sveti Martin. Više informacija o programu i načinu dolaska imate OVDJE.

Izleti dolinom Neretve

Za stanovnike južne Hrvatske, možda je ovaj vikend dobra prilika za izlet dolinom Neretve. Više informacija o brojnim turama, potražite OVDJE.

Kazališta

Zagreb

U kazalištu Trešnja za vikend je na rasporedu predstava Čokolada. Više informacija OVDJE.

U Kazalištu lutaka na rasporedu su predstave "Gospođica neću" i "Bijeli jelen" - više o predstavama OVDJE.

U kazalištu Žar ptica u nedjelju je na rasporedu predstava "Pčelica maja". Više o predstavi OVDJE.

Osijek

U Dječjem kazalištu Branka Mihanovića u nedjelju u 10.30 sati na rasporedu je predstava "Bajka o caru Saltanu". Više informacija OVDJE.

Split

U Gradskom kazalištu lutaka u subotu u 11 sati na rasporedu je predstava "More iz ormara". Više podataka o predstavi OVDJE.

Kino

U hrvatska je kina stigao novi crtani film - Koralina i tajna ogledala. Priča je to o mladoj djevojci koja u svojem novom domu prolazi kroz tajna vrata i otkriva alternativnu verziju svojeg života. Na prvi je pogled ta stvarnost slična životu koji vodi - samo je mnogo, mnogo bolja. No, kada avantura postane opasna i kada joj njeni alternativni roditelji ne dopuštaju da ode iz drugog svijeta, Koralina mora skupiti svu hrabrost i pobjeći kući. Film je sinkroniziran na hrvatski, a više informacija o filmu imate OVDJE.