Dođite na Info dječje dane

Za vikend posjetite manifestaciju Info dječji dani gdje možete postaviti pitanja raznim stručnjacima u vezi odgoja i zdravlja djece te obitelji i posjetiti besplatne radionice za roditelje

Za vikend od 10. do 12 svibnja 2013. od 9 do 21 sat svaki dan posjetite Info dječje dane u Avenue Mallu. Tu ćete imati priliku saznati sve što vas zanima o odgoju, zdravlju djece i obitelji tako što ćete moći postavljajti pitanja raznim stručnjacima poput psihologa, pedijatra, zubara, nutricionista, logopeda, fizioterapeuta.

Na toj manifestaciji moći ćete izravno postavljati svoja pitanja Tei Knežević i Tatjani Gjurković iz Centra Proventus. Osim što ćete imati prilike dobiti psihološko savjetovanje, moći ćete također sudjelovati u besplatnoj radionici pod nazivom „Jeste li usklađeni? Upoznajte svoj i djetetov temperament“.

Na radionici će se govoriti o dinamici odnosa između roditelja i djeteta s aspekta temperamenta. Kroz vježbu roditelji će moći prepoznati karakteristike svog temperamenta i temperamenta svog djeteta, te će moći vidjeti koliko su usklađeni. Razgovarat će se o poteškoćama koje mogu nastati zbog neusklađenosti temperamenta, te kako ih uspješno ukloniti.

Zašto je važno prepoznati razlike u temperamentu roditelja i djeteta?
U odnosu roditelja i djeteta važnu ulogu ima njihov temperament. Stručno rečeno temperament je „odrednica ličnosti koji uključuje emocionalnu izražajnost i spremnost na odgovore na podražaje“.

Temperament opisuje kako dijete nešto čini, a ne što dijete čini. Drugim riječima, temperament opisuje kako se dijete ponaša. Primjerice, dva djeteta mogu uživati u ljuljanju u kolijevci. Jedno će reagirati burno, vrišteći od uzbuđenja, dok će drugo mirno uživati, eventualno smiješeći se, a možda će i zaspati. Kao što se djeca razlikuju po visini, težini, boji kose, tako se razlikuju po temperamentu.

Ukoliko roditelj ima sličan temperament kao i njegovo dijete, bit će mu lakše suosjećati s djetetom, razumjeti njega i njegovo ponašanje. S druge strane, ako su temperamenti različiti, roditeljima će biti puno teže identificirati se s djetetom i razumjeti ga. Prepoznati svoj temperament i temperament svojeg djeteta važan je alat za razumijevanje i usklađivanje.

Ciljevi radionice:
1. Utvrditi izraženost svake od devet karakteristika temperamenta kod roditelja.
2. Utvrditi izraženost svake od devet karakteristika temperamenta kod djeteta.
3. Usporediti temperament roditelja i djeteta.
4. Uočiti (ne)usklađenost temperamenta roditelja i djeteta te ukazati na eventualne otegotne ili olakšavajuće okolnosti takvog odnosa temperamenata

Sva događanja, savjetovanje i radionice su besplatna. Radionica će održati:
u subotu, 11.5.2013. u 18 h
u nedjelju, 12.5.2013. u 9:30 h

Broj sudionika: do 15
Vrijeme trajanja: 1,5 sat

Predavači:
Tatjana Gjurković, dipl.psiholog, certificirani terapeut igrom, Centar Proventus, www.centarproventus.hr
Tea Knežević, bacc.univ.psych., Centar Proventus, www.centarproventus.hr

Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Pročitajte i:

Najšarmantniji advent u gradu donosi pregršt dobre zabave i vrhunski gastro festival

Iščekivanju je konačno kraj! Zagreb je službeno ušao u najzabavnije doba godine, a s nestrpljenjem…

30 godina zajedno za djecu u Hrvatskoj

UNICEF se u svom radu vodi Konvencijom o pravima djeteta koja je nadahnula pozitivne promjene…

Djeca su se naplesala i napjevala na CHRISTMAS STORY koncertu Lisinskom

Ove nedjelje pjesmom i plesom, smijehom i veseljem u velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog otvorena je…

Plesna haljina žutog maslačka u ZKL-u

Zagrebačkom kazalištu lutaka velika je čast predstaviti novu premijeru, koja će se održati u petak…