Za vikend posjetite manifestaciju Info dječji dani gdje možete postaviti pitanja raznim stručnjacima u vezi odgoja i zdravlja djece te obitelji i posjetiti besplatne radionice za roditelje

Za vikend od 10. do 12 svibnja 2013. od 9 do 21 sat svaki dan posjetite Info dječje dane u Avenue Mallu. Tu ćete imati priliku saznati sve što vas zanima o odgoju, zdravlju djece i obitelji tako što ćete moći postavljajti pitanja raznim stručnjacima poput psihologa, pedijatra, zubara, nutricionista, logopeda, fizioterapeuta.



Na toj manifestaciji moći ćete izravno postavljati svoja pitanja Tei Knežević i Tatjani Gjurković iz Centra Proventus. Osim što ćete imati prilike dobiti psihološko savjetovanje, moći ćete također sudjelovati u besplatnoj radionici pod nazivom „Jeste li usklađeni? Upoznajte svoj i djetetov temperament“.



Na radionici će se govoriti o dinamici odnosa između roditelja i djeteta s aspekta temperamenta. Kroz vježbu roditelji će moći prepoznati karakteristike svog temperamenta i temperamenta svog djeteta, te će moći vidjeti koliko su usklađeni. Razgovarat će se o poteškoćama koje mogu nastati zbog neusklađenosti temperamenta, te kako ih uspješno ukloniti.




Zašto je važno prepoznati razlike u temperamentu roditelja i djeteta?
U odnosu roditelja i djeteta važnu ulogu ima njihov temperament. Stručno rečeno temperament je „odrednica ličnosti koji uključuje emocionalnu izražajnost i spremnost na odgovore na podražaje“.



Temperament opisuje kako dijete nešto čini, a ne što dijete čini. Drugim riječima, temperament opisuje kako se dijete ponaša. Primjerice, dva djeteta mogu uživati u ljuljanju u kolijevci. Jedno će reagirati burno, vrišteći od uzbuđenja, dok će drugo mirno uživati, eventualno smiješeći se, a možda će i zaspati. Kao što se djeca razlikuju po visini, težini, boji kose, tako se razlikuju po temperamentu.



Ukoliko roditelj ima sličan temperament kao i njegovo dijete, bit će mu lakše suosjećati s djetetom, razumjeti njega i njegovo ponašanje. S druge strane, ako su temperamenti različiti, roditeljima će biti puno teže identificirati se s djetetom i razumjeti ga. Prepoznati svoj temperament i temperament svojeg djeteta važan je alat za razumijevanje i usklađivanje.




Ciljevi radionice:
1. Utvrditi izraženost svake od devet karakteristika temperamenta kod roditelja.
2. Utvrditi izraženost svake od devet karakteristika temperamenta kod djeteta.
3. Usporediti temperament roditelja i djeteta.
4. Uočiti (ne)usklađenost temperamenta roditelja i djeteta te ukazati na eventualne otegotne ili olakšavajuće okolnosti takvog odnosa temperamenata



Sva događanja, savjetovanje i radionice su besplatna. Radionica će održati:
u subotu, 11.5.2013. u 18 h
u nedjelju, 12.5.2013. u 9:30 h

Broj sudionika: do 15
Vrijeme trajanja: 1,5 sat



Predavači:
Tatjana Gjurković, dipl.psiholog, certificirani terapeut igrom, Centar Proventus, www.centarproventus.hr
Tea Knežević, bacc.univ.psych., Centar Proventus, www.centarproventus.hr



Foto: Thinkstock