1943 kad je Mali princ ugledao svjetlo dana kritičari su ostali bez teksta - isuviše djetinjasto za odrasle, preozbiljno za djecu, kritizirali su. 70 godina poslije Mali princ je jedna od najprodavanijih knjiga uopće

Da se njega pitalo Antoine de Saint-Exupéry ne bi nikada sam došao na ideju da napiše dječju knjigu. Na to ga je 1942. potaknuo Curtice Hitchcock izdavač iz New Yorka na ručku u jednom njujorškom restoranu. Kao i inače Saint-Exupéry je tijekom ručka škrabao po svom ubrusu. Hitchcock je sa zanimanjem promatrao potez po potez dok na ubrusu nije nastao mali dječak. Oduševivši se simpatičnim dječakom, Saint-Exupéryju je predložio da napiše bajku.



Ovako se uvijek nanovo prepričava priča o nastanku Malog princa. To nije jedina priča o njegovu nastanku, no neovisno o tome Saint-Exupéry se nakon toga bacio na pisanje. Godinu dana kasnije, 6. travnja 1943., u New Yorku je izašla knjiga pod nazivom "Mali princ", donoseći priču o malom, plavom dječaku kovrčave kose koji je zbog sukoba s jednom ružom napustio svoju domovinu i krenuo u istraživanje svijeta. Saint-Exupéry tada nije ni slutio da će njegov Mali princ jednog dana biti prodan u više od 80 milijuna primjeraka jer za jednog bestseller autora, prodaja je tada išla vrlo loše.



U jesen 1943. Mali princ je gotovo pao u zaborav. Tek nakon pogibje autora u padu aviona 1944. knjiga je istaknuta kao njegovo zadnje djelo i ubrzo nakon toga počet će je čitati kao divnu priču o prijateljstvu i ljudskosti. Tako je precipiramo i dan danas. Knjiga Mali princ dotiče živote mnogih i zato je još uvijek među 20 najčitanijih knjiga svijeta.



"Govor je izvor svih nesporazuma. Čovjek samo srcem dobro vidi. Suština se očima ne da sagledati."Citat iz Malog princa




VIDEO: The Little Prince (1979)




Tekst: Spiegel.de


FOTO/VIDEO: Youtube.com