Ovogodišnji Međunarodni tjedan dojenja od 1. do 7. kolovoza 2012. obilježava se pod motom „Učeći iz prošlosti, planiramo budućnost“

Zahvaljujući aktivnostima u promicanju dojenja sve veći broj majki u Hrvatskoj doji svoju djecu. Tako je postotak isključivo dojene djece u dobi od rođenja do dva mjeseca 2010. godine bio 66,3 posto. Na žalost, postotak isključivo dojene djece se smanjuje s povećanjem dobi djece. Tako svega 15,9 posto djece u dobi do šest mjeseci ostaje isključivo dojeno.


Ti podaci iz „Hrvatskog zdravstveno-statističkog ljetopisa“ Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ukazuju na potrebu da se cijela zajednica u većoj mjeri angažira oko dojenja, a ne samo zdravstvo, rečeno je na konferenciji za novinare koja je 31. srpnja 2012. održana u UNICEF-u povodom Međunarodnog tjedna dojenja. O važnosti isključivog dojenja u prvim mjesecima djetetovog života govore istraživanja prema kojima je ono najbolji izbor za majku i novorođeno dijete.



Ovogodišnji Međunarodni tjedan dojenja s temom „Učeći iz prošlosti, planiramo budućnost“ posvećen je dosadašnjoj provedbi i učincima inicijative „Rodilišta – prijatelji djece“. Hrvatska je bila jedna od prvih zemalja koje su se priključile toj globalnoj inicijativi, već 1993. godine. Ujedno, Međunarodni tjedan dojenja obilježava i 10. rođendan Globalne strategije UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije za prehranu djece i novorođenčadi.

„Rodilišta-prijatelji djece“
U protekla dva desetljeća značajno je poboljšana kvaliteta skrbi u hrvatskim rodilištima, kao i podrška majkama u uspostavi dojenja nakon izlaska iz rodilišta. Sva rodilišta u Hrvatskoj su se uključila u inicijativu „Rodilišta-prijatelji djece“, a do sada ih je 22, od ukupno 31, steklo taj prestižan naziv. Godišnje se u tim rodilištima rađa više od 30 tisuća djece, odnosno dvije trećine od ukupnog godišnjeg broja novorođene djece u Hrvatskoj, koja dobivaju najbolju skrb koju rodilište može ponuditi. Inače, taj prestižan naziv danas nosi i više od 20 tisuća rodilišta širom svijeta.


Uspješnost provedbe programa „Rodilišta-prijatelji djece“ u Hrvatskoj, nedavno je potvrdio i najpoznatiji svjetski znanstveni časopis za dojenje „Journal of Human Lactaction“ koji je u zadnjem broju uvrstio upravo hrvatska iskustva u promicanju dojenja uz bok singapurskim, švedskim, engleskim i američkim.



Uvjeti za dobivanje titule „Rodilišta-prijatelji djece“
Kako bi ispunilo uvjete za dobivanje tog naziva, rodilište treba dokazati da je uspješno primijenilo svih 10 koraka za uspješno dojenje te poštivati odredbe Međunarodnog kodeksa o načinu reklamiranja i prodaje nadomjestaka za majčino mlijeko. Taj status nije trajan, jer se rodilišta ponovno ocjenjuju svake tri godine, pa su tako od stjecanja tog naziva ponovno ocijenjena riječko, vukovarsko, dubrovačko i rodilište Sveti Duh u Zagrebu.



Program je doveo do daljnje humanizacije hrvatskih rodilišta.
Tako je još prije 15 godina u hrvatskim rodilištima bila uobičajena praksa da se djeca i majke odvajaju odmah po porodu, dok su danas u skoro svim rodilištima stvoreni uvjeti za zajednički boravak majki i djece, tzv. „rooming in“.


Iznimno je važno da majke nakon izlaska iz bolnice dobiju odgovarajuću podršku okoline kako bi uspješno nastavile dojenje, a upravo zbog toga je osnovana 121 grupa za potporu dojenju u cijeloj Hrvatskoj.


Kako bi se potaknulo produženo dojenje djece, UNICEF je pokrenuo i program „Savjetovališta za djecu-prijatelji dojenja“, koji omogućuje majkama da u pedijatrijskim te ordinacijama obiteljske i opće medicine dobiju savjete i informacije o optimalnoj prehrani djeteta. Trenutačno u Hrvatskoj postoji osam takvih Savjetovališta.


Savjete o dojenju majke mogu odnedavno dobiti i putem savjetovališta „Telefončić“ na broju 01 4850 555 ili putem e-pošte na info@telefoncic.hr. Radi se o prvom Savjetovalištu za rani razvoj djece koje je nastalo u sklopu UNICEF-ove akcije „Prve 3 su najvažnije“.





Globalnu strategiju za prehranu dojenčadi i male djece pokrenuli su Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF 2002. godine. Ona daje smjernice o tome kako štititi, promicati i podržavati isključivo dojenje tijekom prvih šest mjeseci i daljnje dojenje tijekom dvije ili više godina u kombinaciji s odgovarajućom prehranom. Prema UNICEF-ovom Izvještaju o stanju djece u svijetu iz 2011. godine, samo 32,6 posto od ukupno 136,7 milijuna novorođene djece u svijetu godišnje isključivo je dojeno u prvih šest mjeseci života.



Tekst: Gorana Dojčinović, Ured UNICEF-a u Zagrebu


Foto: Thinkstock



Tekstovi o dojenju:


Utjecaj porođaja na dojenje


Veličina nije važna


Kratka pravila uspješnog dojenja


Pravilno zahvaćanje prsa


Pravilan porast težine kod beba


Važnost noćnog podoja


Dojenje i dohrana - idealan par


Spriječite zastoj mlijeka i mastitis


Povratak na posao i dojenje