U Zagrebu, 23. veljače svečano je obilježeno osnivanje Kluba roditelja nedonoščadi Palčići kao prve udruge u Hrvatskoj osnovane s ciljem pomoći, edukacije i razmijene iskustava roditelja prijevremeno rođene djece. Pozivaju se svi zainteresirani roditelji da se za pomoć i sve informacije o problemima nedonoščadi slobodno obrate na kontakt brojeve udruge Palčići.

U Hrvatskoj se godišnje rodi oko 5 posto nedonoščadi. Radi se o djeci koja su rođena prije 37. tjedna trudnoće i zbog toga, ovisno o postignutoj težini i stupnju razvoja pojedinih organa, imaju i određene poteškoće u funkcioniranju i prilagodbi na život izvan majčina trbuha. Nažalost, problemi s kojima se susreću roditelji takve djece u njihovoj njezi te svakodnevnom životu nedovoljno su prepoznati od društva, kako je na svečanom obilježavanju početka rada udruge istakao prim. dr. sc. Milan Stanojević, voditelj odjela Neonatologije Klinike za ginekologiju i porodništvo KB “Sveti duh” u Zagrebu. „ Za razvoj nedonošenog novorođenčeta izuzetno je važno da se i roditelji što ranije uključe u procese donošenja odluka te da im se pruži iskrena i otvorena informacija.“ Podršku, informacije i stručan savjet roditelji nedonošenh mališana od sada mogu potražiti u udruzi Palčići gdje se mogu i učlaniti.

KONTAKT ZA UČLANJENJE U KLUB RODITELJA NEDONOŠČADI PALČIĆI:

www.palcici.net

e mail: info@palcici.net; zdvucko@gmail.com

Tel: 091 3712 722 (Željka Vučko, predsjednica Kluba roditelja nedonoščadi Palčići)

Ciljevi i aktivnosti udruge Palčići

O vlastitom iskustvu, ali i ciljevima i aktivnostima udruge govori predsjednica udruge Željka Vučko, i sama majka troje nedonoščadi: „Osim osjećaja stresa i straha za život i razvoj vlastitog djeteta, roditelji se susreću i s puno praktičnih problema i otvorenih pitanja. Ponekad situaciju otežava i činjenica da od zdravstvenih djelatnika ne mogu dobiti vrlo bitne odgovore na pitanja koja se tiču zdravlja njihovog djeteta. Upravo će takvu vrstu podrške pružati Klub roditelja nedonoščadi Palčići. Budući da udrugu osnivaju roditelji s vlastitim iskustvom rođenja nedonošenog djeteta, oni najbolje razumiju probleme takvih roditelja i stoga mogu pružiti veliku ljudsku podršku, stručne odgovore, ali i praktične informacije jer su sve te poteškoće i sami već proživjeli", zaključila je Željka Vučko.

Psihologinja udruge Jasminka Mužinić Sabol, jedna je od inicijatorica udruge "Palčići" te također majka prijevremeno rođenog djeteta zalaže se za osnivanje Grupa za podršku koje će se pokretati već u bolnici KB “Sveti duh” u Zagrebu. „Osnivanjem grupa za podršku želimo pomoći roditeljima. Vjerujemo da ćemo u toploj i nekritičnoj atmosferi potaknuti razmjenu ideja i informacija i proživljenih iskustava. Isto tako vjerujemo da će grupe za podršku potaknuti zbližavanja i nova prijateljstva kako bi se smanjio osjećaj usamljenosti kroz kojeg prolazi većina roditelja u ovom iznimno osjetljivom i zahtjevnom razdoblju za bebe i roditelje."