Humanitarna trka Terry Fox Run, koju organiziraju agencija MPG i Veleposlanstvo Kanade u suradnji s Hrvatskom ligom protiv raka, Zagrebačkim holdingom, hotelom Esplanade Zagreb te agencijom Media Val, i ove će se godine održati na zagrebačkom jezeru Jarun, i to u nedjelju 25. rujna. 17. rujna je održana humanitarna prodaja majica s vizualima akcije, a organizatorima su se pridružili Milan Bandić, gradonačelnik grada Zagreba, Tomislav Madžar, posebni savjetnik predsjednice RH za zdravstvo i sport, glumice Jelena Perčin i Ana Begić, spisateljica Sanja Pilić, a domaćin programa bio je voditelj Antene Zagreb Bojan Gazibara.

Ova je trka jedna od najdugovječnijih humanitarnih akcija u Hrvatskoj, u 16 godina održavanja okupila je više od 80.000 sudionika, a dosad je u okviru akcije, prikupljeno preko 5 milijuna kuna za istraživanje raka u Hrvatskoj te podizanje svijesti građana o ovoj bolesti. Cjelokupan iznos prikupljen u okviru ovogodišnjeg izdanja akcije bit će doniran Institutu Ruđer Bošković, za znanstvena istraživanja raka. Pokroviteljstvo nad trkom Terry Fox Run velikodušno su prihvatili Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

„Prije 36 godina, Terryjeva nevjerojatna hrabrost i odlučnost poveli su ga na put duži od 5 tisuća kilometara diljem Kanade, i u srca milijuna ljudi. Velikodušnost građana Hrvatske u podizanju svijesti i sredstava za borbu protiv raka tijekom proteklih godina uistinu je zadivljujuća i služi na čast Terryjevom nasljeđu”, rekao je veleposlanik Kanade u Hrvatskoj, NJ.E. Daniel Maksymiuk.

Organizatori podsjećaju da u središnjem događanju ove humanitarne akcije, trci na Jarunu, u nedjelju 25. rujna mogu sudjelovati svi zainteresirani građani trčanjem, hodanjem, rolanjem i vožnjom bicikla, ali i kupnjom majice Terry Fox Run. Program na Jarunu započinje u 14 sati i trajat će do 18 sati, a početak trke zakazan je za 16 sati.

###

Humanitarna trka Terry Fox Run svake se godine trči u čast mladiću Terryju Foxu koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo je u trku po Kanadi koju je nazvao „Maraton nade“. Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno, no trku, nažalost, nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini. U čast hrabrom Terryju njegova je obitelj odlučila nastaviti tradiciju te je pokrenula akciju skupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u 67 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska.

Tekst i foto: promo