antilopa sitatunga

17 prinova u ZOO vrtu grada Zagreba

Zoološki vrt grada Zagreba vrvi novim stanovnicima. U protekla je dva mjeseca na svijet došlo 17 životinjica. Među njima posebno su neodoljive male kapibare i četinasti ježevi. Istodobno je u Vrt doselilo 35 životinja među kojima su dvije zebre i šest pećinara.

U Zoološkom su se vrtu grada Zagreba prvi put rodile kapibare. Dva neodoljiva mališana najvećih glodavaca na svijetu plod su velike romanse mužjaka Dirka i njegove družice Martine.

Dva mladunca mogu se vidjeti i u nastambi četinastih ježeva, a po jednog novog člana obitelji broje antilope sitatunge, patuljaste koze i poskoci. Najbrojniji je pomladak južnoameričkog vodenog beznošca. U terariju tog egzotičnog vodozemca sada se može vidjeti čak 10 mladih jedinki.

Uspješno razmnožavanje životinja dokaz je da stručnjaci Zoološkog vrta među kojima su veterinari, zoolozi i timaritelji, dobro rade svoj posao. Naime, uzgoj ugroženih vrsta životinja i praćenje njihova genetskog materijala dio su zadaće suvremenih zooloških vrtova.

U suradnji s drugim europskim zoološkim vrtovima u zagrebački je stiglo tridesetak novih životinja. Iz Arnhema su u Zagreb doputovale dvije zebre, orao bjelorepi štekavac i čaplja sunčanica. Iz Rotterdama su stigle tri kineske tropruge kornjače i šest pećinara. Riječ je o malenim sisavcima prepoznatljivima po velikim sjekutićima i kratkim ušima koji sliče glodavcima, no spadaju u posebnu porodicu životinja. Analiza njihovih gena donijela je nevjerojatno otkriće – da su daleki srodnici slonova.

Nizozemske rodovnike imaju još i veliki madagaskarski danji macaklin i mangrova zmija. Ti će se gmazovi, izlegli u Amsterdamu, sada moći vidjeti u Tropskoj kući. Nedaleko od njih smještene su bikovska zmija i gabonska ljutica za čiji su uzgoj i dolazak u Vrt zaslužni hrvatski stručnjaci.

Ljubitelje gmazova oduševit će par papuanskih varana pristigao iz Muenchena, a obožavatelje malih majmuna carski tamarin rođen u Poljskoj. I zaljubljenici u ptice imaju niz razloga za što skoriji posjet Maksimiru.

Među novim su stanovnicima Vrta krunasti golub, tri noja, pet blistavih ibisa i dva pauna.

U Vrt se ukupno doselilo 35 životinja. Riječ je o petnaest vrsta od kojih se čak osam vrsta u Zoološkom vrtu grada Zagreba nije moglo vidjeti godinama ili čak nikad.

Foto: ZOO Vrt grada Zagreba

Preporučujemo

Tagovi:

Vezano uz temu

Prinova u ZOO vrtu - malena zebrica posjetiteljima oduzima dah

Zebra Sabina postala je mama! U nedjelju, na…

Eko akademija kod djece razvija zanimanje za STEM područje

U Zoološkom se vrtu grada Zagreba održava Eko…

Uskrsni zec u Zoološkom vrtu pripremio je mnogo zabave

Podjela pisanica stanovnicima Zoološkog vrta, igre i radionice…

Pročitajte i:

Imate li hrabrosti ne svidjeti se drugima?

Zamislite koliko bi vam život bio jednostavniji kad ne biste stalno mislili o tome što…

Zagifest najavljuje svoje drugo izdanje!

Vrijeme je za novu dječju glazbenu avanturu! U Zagreb se vraća festival koji je u…

Dankinja Iben Dissing Sandahl predstavila novu knjigu za roditelje i prenijela važne poruke roditeljima

Koliko je danski način odgoja primjenjiv za Hrvate, na čemu bismo najviše trebali raditi kao…

Bijela roda

Dan voda u ZOO Vrtu uz moto: Čuvajmo pitku vodu!

Svjetski dan voda u Zoološkom će se vrtu grada Zagreba obilježiti u subotu, 23. ožujka.…