18. prosinca 2007. godine Generalna skupština UN usvojila je rezoluciju 62/139 i proglasila 2. travanj Svjetskim danom svijesti o autizmu

Autizam i pervazivni razvojni poremećaji zaslužili su ovu pažnju zbog iznimnog porasta broja detektiranih osoba diljem svijeta. Procjene ukazuju da danas 67 milijuna ljudi širom svijeta živi život obilježen autističnim mišljenjem i pogledom na svijet. Ova rezolucija treba potaknuti sve zemlje da poduzmu potrebne mjere za osiguravanjem rane dijagnoze i rane intervencije, kako bi osobe s autizmom imale bolji životni ishod i šansu da dostojanstveno žive svoj život u zajednici i ostvaruju minimalna ljudska i građanska prava.







Stanje u Hrvatskoj


U Republici Hrvatskoj registrirano je svega 1.096 osoba s poremećajima iz autističnog spektra od procjenjenih minimalno 8.000 osoba. Razlog tome je nedovoljno poznavanje i prepoznavanje ovih poremećaja te izostanak referentnog zdravstvenog centra. Da bi dijete s autizmom imalo bolji životni ishod izuzetno važno je:


- rano prepoznavanje autizma,


- ciljana rana intervencija


- kvalitetna dijagnostika i procjena razvojnih mogućnosti djeteta.



Stoga bi neophodno bilo uvesti probir (screening) i ranu intervenciju kao sistemski definirana i dostupna prava. Trenutno se rana intervencija provodi samo putem projekata udruga i to vremenski i geografski na ograničenom području. Što se tiče mogućnosti odgoja i obrazovanja, djeca s autizmom imaju pristup svim razinama, a situacija danas je bolja negoli prije desetak-dvadesetak godina. Pa ipak, pitanje primjerenih oblika odgoja i obrazovanja i potrebne podrške još uvijek nije do kraja riješeno. Pitanje zdravstvene zaštite djece i odraslih, kako opće tako i brige o mentalnom zdravlju traži značajna unapređenja. Primjerice Klinike za dječju psihijatriju postoje samo u Zagrebu i Rijeci. Najveći i najsloženiji problem i nedostatak su programi stanovanja i uključivanja u radne aktivnosti i aktivnosti slobodnog vremena za odrasle. Nadamo se da će se ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju značajno unaprijediti status osoba s autizmom, budući da su prava osoba s autizmom u EU zaštićena posebnom Deklaracijom Europskog parlamenta od 9. svibnja 1996. godine, a dostupnost ljudskih i građanskih prava osobama s autizmom jedno od mjerila odnosa zemalja članica spram osoba s invaliditetom o kojima vodi brigu Komisije Vijeća Europe i European Disability Forum.




Centar za autizam


Centar za autizam u Zagrebu osnovan je 1983. godine na inicijativu udruge roditelja djece s autizmom kako bi im se omogućilo školovanje i za autizam primjeren program rehabilitacije. Sa školskim odjelima u Rijeci i Splitu kao ustrojbenim jedinicama, Centar za autizam u Zagrebu je jedina specijalizirana ustanova koja pruža usluge predškolskog odgoja i obrazovanja, osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja, radnog osposobljavanja, smještaja i radnih aktivnosti za sve dobne skupine i teže kliničke slike poremećaja iz autističnog spektra. Osnivač Centra za autizam je Grad Zagreb, a resorno je u nadležnosti Ministarstva znanosti, obrazovnja i športa. Trenutno Centar za autizam pruža usluge za 370 korisnika, od čega su 235 polaznika programa Autizam svih dobnih skupina i 135 polaznika osnovnoškolskog programa za intelektualne teškoće. 2009. godine uz veliku podršku Ureda Razvojnog programa UN-a u Hrvatskoj (Ured UNDP-Hrvatska) izrađen je projekt transformacije Centra za autizam u moderne službe podrške u zajednici. Mobilne službe podrške za sve dobne skupine, životne zajednice i radionice, centar za doedukaciju profesionalaca i savjetovalište za roditelje, pravci su željenog razvoja Centra za autizam. S velikom nadom i potrebom očekuje se izgradnja prvog školskog objekta za učenike s autizmom na Oporovcu, daljnja adaptacija objekta stacionara te riješenje nadležnosti i financiranja programa za odrasle osobe s autizmom. Grad Zagreb kao osnivač Centra za autizam i Gradska četvrt Gornja Dubrava snažna su podrška razvoju Centra za autizam u Zagrebu, no treba istaći i značajnu podršku gradova Rijeke i Splita u čiju će nadležnost uskoro prijeći ustrojbene jedinice u tim gradovima.



Prva godina prve životne zajednice Centra za autizam u Zagrebu


Točno prije godinu dana otvorena je prva životna zajednica Centra za autizam u Zagrebu u Gradskoj četvrti Sesvete u Novom Jelkovcu. U toj zajednici danas živi 6 djevojaka – mladih žena koje su deinstitucionalizirane iz stacionara Centra za autizam. Za to je bilo potrebno puno znanja i hrabrosti profesionalaca, povjerenja roditelja i nadležnih službi. Treba istaći da je socijalni stan od gotovo 100 m2 osigurao Grad Zagreb na inicijativu Vijeća roditelja Centra za autizam u Zagrebu, a da je stan opreman isključivo iz donacija (Zagrebačke otpadne vode, Hrvatska elektroprivreda, Elektroindustrija Končar d.d., Rotaract club Sesvete, Udruga žena Sesvete, roditelji, zaposlenici Centra i drugi privatni donatori) i da još uvijek ima potreba za istima. Stručnu podršku dobili smo od Ureda UNDP-Hrvatska, Udruge za promicanje inkluzije i Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta. Cilj ovog projekta bio je bio dokazati kako osobe s autizmom i kompleksnim potrebama podrške mogu živjeti u zajednici i to nakon dugogodišnjeg življenja u instituciji. Paralelno s ovom životnom zajednicom i Udruga za autizam-Zagreb otvorila je dvije životne zajednice za odrasle osobe s autizmom, jednu također u Novom Jelkovcu i drugu u Mostarima kraj Ivanićgrada. Dva korisnika tih životnih zajednica deinstitucionalizirani su iz Centra za autizam, a većina ostalih osoba živjela je dotada u obitelji i bili su dnevni korisnici Centra za autizam.




Nakon godinu dana života u „Sopani“ (kako neke djevojke zovu svoj kvart) možemo reći da se naš san u velikoj mjeri ostvaruje. Djevojke imaju stručnu podršku edukacijskog rehabilitatora, radnog terapeuta i voditelja slobodnog vremena, a s njima život provode njegovatelji i medicinske sestre u ulozi osobnih pomagača i domaćica. Razina podrške se postepeno smanjuje no uvijek će biti trajna i sveobuhvatna. Djevojke uz podršku osoblja pripremaju obroke i održavaju svoj dom, idu u kupovinu, liječniku, voze se javnim prijevozom, trudimo se da budu dobri susjedi i brinu o stubištu, jednom tjedno još uvijek simbolično se priključuju radnicama Zrinjevca u održavanju obližnjeg parka, vikendom idu na događanja u Kulturni centar u Sesvetama ili na disko zabavu, primaju i idu u posjete itd. Ono što još uvijek nismo uspjeli riješiti jest radionica za ove djevojke i momke iz susjedne životne zajednice Udruge na području Gradske četvrti Sesvete, ali imamo veliku podršku i od strane Gradske četvrti i Grada Zagreba i nadamo se uskorom riješenju mjesta za grupnu radnu okupaciju. Nadamo se i uključivanju djevojaka u različite sadržaje rekreacije u mjesnoj zajednici. Dvije Ane-Marije, Romana, Žana, Josipa i Arijana zajedno sa svojim profesionalnim pomagačima, naravno i dečkima i profesionalcima iz životnih zajednica Udruge za autizam-Zagreb, svi oni utiru put boljem, kvalitetnijem i jednakopravnijem životu osobama s autizmom u Hrvatskoj. Njihov život kakav danas imaju nada je i san svakog roditelja suočenog s težinom života s autizmom. Poruka svim roditeljima i profesionalcima jest: nije lako, ali je moguće i neprocjenjivo!



Proljetna humanitarna akcija Lions kluba Zrinjevac "Zagrebački umjetnički medaljoni" za Centar za autizam u zagrebu


Cilj i svrha ove humanitarne akcije je skrenuti pozornost na neregulirana građanska prava osoba s autizmom zbog čega su zakinuti u svim područjima civiliziranog života. Konkretni cilj je prikupiti donacijska sredstva za opremanje radionice za radnu okupaciju djevojaka i mladića koji žive u životnim zajednicama u Novom Jelkovcu. Korisnici i djelatnici Centra u keramičkim radionicama mjesecima su strpljivo izrađivali keramičke pisanice s dušom koje će biti ponuđene donatorima zajedno s jednom slikom korisnice Centra. Humanitarni događaj uz uvodni umjetnički program realizirati će se 4. travnja u 19,30 sati u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu. Pozivamo sve potencijalne donatore da se priključe ovoj akciji.


www.autizam.hr




PROGRAM OBILJEŽAVANJA SVJETSKOG DANA SVIJESTI O AUTIZMU U ZAGREBU


AUTIZAM GOVORI SRCEM – PREDUGO ČEKAMO“




30. 3. 2012. od 11 do 13 sati DAN OTVORENIH VRATA ŽIVOTNE ZAJEDNICE „KUĆA ZA KUĆNU SREĆU", Mostari 44, Vrbovečka Dubrava. Organizator: Udruga za autizam – Zagreb.


31. 3. i 1. 4. 2012. od 9 do 21 sati Humanitarna akcija Vijeća roditelja CZA u Garden Moll-u, Dubrava.


2. 4. 2012. u 9,30 sati Tribina Grada Zagreba, "AUTIZAM GOVORI SRCEM – PREDUGO ČEKAMO“ okrugli stol pod pokroviteljstvom Gradonačelnika Grada Zagreba, organizator: Ured za socijalnu skrb i osobe s invaliditetom Grada Zagreba i Udruga za autizam – Hrvatske.


2. 4. 2012. od 9,00 do 15,00 sati informativni štand na Trgu bana Jelačića i simbolično puštanje balona u 12,00 sati od strane Gradonačelnika Grada Zagreba, pod pokroviteljstvom Gradonačelnika Grada Zagreba, sudjeluju: Udruga za autizam – Hrvatske, Udruga za autizam – Zagreb, Udruga „Kišni čovjek“, Centar za autizam – Zagreb i studenti Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.


4. 4. 2012. u 19,30 Muzej za umjetnost i obrt, Humanitarna akcija LIONS kluba Zrinjevac:ZAGREBAČKI UMJETNIČKI MEDALJONI“, kulturno umjetnički program, aukcija slike korisnice Centra i ponuda keramičkih pisanica donatorima, cilj akcije: opremanje radionice za radnu okupaciju djevojaka i mladića koji žive u životnim zajednicama u Novom Jelkovcu.


16. 4. 2012. u 9 sati u prostoru Ministarstva socijalne politike i mladih: „SUSTAV PODRŠKE DRUGIM SUSTAVIMA – MOBILNI STRUČNI TIM CZA KAO PODRŠKA U ŠKOLOVANJU UČENICIMA S PAS“, sudjelovanje na konferenciji po pozivu, organizator: Ured UNDP-Hrvatska, Učilište za obrazovanje odraslih IDEM i Centar za autizam u Zagrebu – osnovnoškolski program.


25. 4. 2012. Nad lipom 13/1 od 13 do 6,30 sati: „UKLJUČIVANJE DJECE S AUTIZMOM U REDOVNE VRTIĆE“ – okrugli stol za redovne vrtiće iz Grada Zagreba i drugih županija s kojima CZA surađuje, organizator: Centar za autizam u Zagrebu - predškolski program.