Ponovno diplome za primalje

Diplomirale prve prvostupnice primaljstva nakon 20 godina!

Krajem 2011. godine održana je svečana promocija prve generacije primaljskih prvostupnica koje su završile studij primaljstva na Medicinskom fakultetu u Rijeci. Promocija prvostupnica dogodila se nakon više od 20 godina stanke – naime, zadnja generacija primalja koje su imale priliku nastaviti studirati u svojoj struci završile su školovanje davnih 80-ih godina.

Zašto su nam potrebne diplomirane primalje?

Ova vijest je naročito dobra za sve buduće roditelje, ali i njihove obitelji. Jer primaljstvo je puno više od samog rada u rađaonicama. Primalje pomažu ženi i njezinoj obitelji u procesu planiranja trudnoće, nastavljaju se skrbiti za njih na odjelima na kojima leže trudnice, ali rade i s ginekološkim bolesnicama u ginekološkim ambulantama i na odjelima, u dječjoj intenzivnoj skrbi i dječjoj sobi te pomažu kroz još puno drugih vrlo bitnih faza života za ženu, za dijete i za obitelj.

Ova nova dugo očekivana generacija primaljskih prvostupnica će također donijeti i novu snagu za poboljšanje skrbi nad ženama i novorođenčadi u smislu jedne vrlo rijetke kombinacije u zdravstvu – osim što će poboljšati kvalitetu skrbi nad zdravom trudnicom donijet će i uštedu zdravstvenom sustavu.

Naime, prema Zakonu o primaljstvu u opis posla novodiplomiranih prvostupnica primaljstva ulazi i samostalno nadziranje zdravih trudnoća, porođaja i perioda nakon porođaja. To zapravo znači i manje posjeta ginekologu, manje invazivnih pregleda za ženu tijekom trudnoće i poroda, a istovremeno više skrbi na razini koju zdrava rodilja najviše treba – individualan i kontinuiran pristup praćenju trudnoće i porođaja. Primjerice upravo primalje osim primaljske skrbi koju pružaju rodilji, najučinkovitije svojim djelovanjem uklanjaju osjećaj bolesničke nemoći koju često doživljavaju pacijenti, pa čak i zdrave trudnice, u bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama. Ukratko, primalje podižu kvalitetu pružene skrbi majki i djece i njihovoj obitelji, što je činjenica koju potvrđuje i Svjetska zdravstvena organizacija.

Za kraj treba istaknuti da je primaljstvo jedna od najstarijih struka u svijetu, a upravo je u Rijeci osnovana najstarija primaljska škola u Hrvatskoj i to još davne 1786. godine, pod vodstvom riječkog kirurga Jakoba Cosminija. Povijest se očigledno ponavlja, jer su sada nakon 20 godina pauze, upravo u Rijeci diplomirale prve prvostupnice primaljstva.

Barbara Finderle, primalja Predsjednica Hrvatske komore primalja

Pročitajte i:

Put do emocionalno inteligentnog djeteta otkrijte na konferenciji Mliječni zub

Do 31. siječnja možete iskoristiti 10 posto popusta na nezaobilaznu konferenciju Kako odgojiti emocionalno inteligentno…

Sajam vjenčanja Zagreb s preko 200 izlagača održava se 22. godinu za redom

Sajam vjenčanja Zagreb otvara svoja vrata čak 22. godinu za redom u Areni Zagreb, od…

Djeco, jeste li za kreativno druženje s ludim klobučarom?

Etnografski muzej u Zagrebu poziva na ludozabavni program za djecu uz izložbu “Kapa dolje! Priča…

dijete s ADHD-om u skoli

Savjetovanje za povećanje motivacije i samokontrole djeteta s ADHD-om u školi i svakodnevnim obvezama

Savjetovanje za roditelje “Povećanje motivacije i samokontrole djeteta u školi i svakodnevnim obvezama” posvećeno djeci…