Ponovno diplome za primalje

Diplomirale prve prvostupnice primaljstva nakon 20 godina!

Krajem 2011. godine održana je svečana promocija prve generacije primaljskih prvostupnica koje su završile studij primaljstva na Medicinskom fakultetu u Rijeci. Promocija prvostupnica dogodila se nakon više od 20 godina stanke – naime, zadnja generacija primalja koje su imale priliku nastaviti studirati u svojoj struci završile su školovanje davnih 80-ih godina.

Zašto su nam potrebne diplomirane primalje?

Ova vijest je naročito dobra za sve buduće roditelje, ali i njihove obitelji. Jer primaljstvo je puno više od samog rada u rađaonicama. Primalje pomažu ženi i njezinoj obitelji u procesu planiranja trudnoće, nastavljaju se skrbiti za njih na odjelima na kojima leže trudnice, ali rade i s ginekološkim bolesnicama u ginekološkim ambulantama i na odjelima, u dječjoj intenzivnoj skrbi i dječjoj sobi te pomažu kroz još puno drugih vrlo bitnih faza života za ženu, za dijete i za obitelj.

Ova nova dugo očekivana generacija primaljskih prvostupnica će također donijeti i novu snagu za poboljšanje skrbi nad ženama i novorođenčadi u smislu jedne vrlo rijetke kombinacije u zdravstvu – osim što će poboljšati kvalitetu skrbi nad zdravom trudnicom donijet će i uštedu zdravstvenom sustavu.

Naime, prema Zakonu o primaljstvu u opis posla novodiplomiranih prvostupnica primaljstva ulazi i samostalno nadziranje zdravih trudnoća, porođaja i perioda nakon porođaja. To zapravo znači i manje posjeta ginekologu, manje invazivnih pregleda za ženu tijekom trudnoće i poroda, a istovremeno više skrbi na razini koju zdrava rodilja najviše treba – individualan i kontinuiran pristup praćenju trudnoće i porođaja. Primjerice upravo primalje osim primaljske skrbi koju pružaju rodilji, najučinkovitije svojim djelovanjem uklanjaju osjećaj bolesničke nemoći koju često doživljavaju pacijenti, pa čak i zdrave trudnice, u bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama. Ukratko, primalje podižu kvalitetu pružene skrbi majki i djece i njihovoj obitelji, što je činjenica koju potvrđuje i Svjetska zdravstvena organizacija.

Za kraj treba istaknuti da je primaljstvo jedna od najstarijih struka u svijetu, a upravo je u Rijeci osnovana najstarija primaljska škola u Hrvatskoj i to još davne 1786. godine, pod vodstvom riječkog kirurga Jakoba Cosminija. Povijest se očigledno ponavlja, jer su sada nakon 20 godina pauze, upravo u Rijeci diplomirale prve prvostupnice primaljstva.

Barbara Finderle, primalja Predsjednica Hrvatske komore primalja

Preporučujemo

Pročitajte i:

Gdje završava moda, a počinje stil? S Elleom u Londonu!

Slavljenički broj ELLE časopisa je na kioscima!

Dječji festival plesa Kliker i Life Long Burning međunarodna koreografska konvencija uskoro u Zagrebu

Zagreb je od 23. do 26. 10. 2019. domaćin Međunarodne plesne konvencije u okviru EU…

I djecu bi već trebalo upoznavati s osnovama oživljavanja

U Hrvatskoj osnove oživljavanja zna jedan od deset građana, a na sjeveru Europe svaki drugi.…

Proglašeni dobitnici Sensa Loves izbora 2019.

U šarmantnom prostoru hotela Canopy by Hilton održan je prvi #SensaLoves izbor za 2019. godinu…