Dan srednjoškolaca i tolerancije

Povodom međunarodnog dana srednjoškolaca i tolerancije, 16. studenog, razna događanja na Trgu bana Josipa Jelačića

Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, u suradnji s Vijećem učenika Grada Zagreba (VUGZ-a) i Društvom za promicanje glazbe Zvuk svjetlosti po drugi puta ove godine organizator je koncerta koji će se održati na Trgu bana Josipa Jelačića, u srijedu, 16. studenog 2011. godine s početkom u 16 sati u povodu međunarodnog Dana srednjoškolaca, a u spomen na praške srednjoškolce i studente koji su zbog mirnog prosvjeda protiv nacističke okupacije svoje zemlje, održanog 17. studenog 1939. godine strijeljani bez suđenja.

U europskim zemljama ovaj dan se obilježava već dugi niz godina kao Dan srednjoškolaca i studenata, a po drugi puta će se obilježiti i diljem Lijepe naše.

Posljednjih nekoliko godina Dan srednjoškolaca povezan je s Europskom deklaracijom o pravima srednjoškolaca koju je donio Organizacijski ured za europske udruge srednjoškolaca – OBESSU, a koju je u svibnju ove godine prihvatilo Nacionalno vijeće učenika Republike Hrvatske. Diljem Europe pokrenuta je kampanja pod nazivom “Light on the Rights“, koja promiče Deklaraciju i prava srednjoškolaca. Tekst Deklaracije, kao i nešto više o pravima srednjoškolaca u Republici Hrvatskoj možete saznati na http://nvurh.skole.hr

PORUKE TOLERANCIJE, MIRA I NENASILJA

Ovom glazbeno-edukativnom manifestacijom učenici srednjih škola Grada Zagreba (rock bandovi, punk bandovi i dr. glazbene i plesne skupine) kao i već afirmirani rock bandovi Adastra i Otkazani let svojim nastupom žele mladim ljudima poslati poruke tolerancije, mira i suosjećanja, te senzibilizirati javnost za problem nasilja u društvu.

U edukativnom programu će voditelj Frano Ridjan govoriti o problemu nasilja među mladima. Mladi će se prisjetiti tragično preminulog učenika Grafičke škole, Luke Ritza i svih učenika koji su žrtve nasilja.

Udruga “Zvuk svjetlosti” nastavlja uspješnu suradnju s Odjelom prevencije MUP-a pa će na Trgu bana Josipa Jelačića biti i štand s promotivnim materijalima za mlade kao i kontakt policajci s kojima će moći razgovarati.

Preporučujemo

Pročitajte i:

Proglašeni dobitnici Sensa Loves izbora 2019.

U šarmantnom prostoru hotela Canopy by Hilton održan je prvi #SensaLoves izbor za 2019. godinu…

Djeca s nestrpljenjem očekuju 26. Hrvatski dječji festival

Polako vas već pripremamo za ovogodišnji Hrvatski dječji festival u sklopu kojeg će se održati…

Uloga roditelja u djetetovom učenju

„Uloga roditelja u djetetovu učenju“ - predavanje namijenjeno roditeljima učenika od 1. do 4. razreda osnovnih škola

S obzirom na to da su školske obaveze jedan od prvih razvojnih zadataka kojima djeca…

Otvoreno predavanje: Zašto je važno poticati pravilan senzomotorički razvoj beba od rođenja?

Pozivamo buduće roditelje i roditelje tek rođenih beba da se na otvorenom predavanju upoznaju s…