Dan srednjoškolaca i tolerancije

Povodom međunarodnog dana srednjoškolaca i tolerancije, 16. studenog, razna događanja na Trgu bana Josipa Jelačića

Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, u suradnji s Vijećem učenika Grada Zagreba (VUGZ-a) i Društvom za promicanje glazbe Zvuk svjetlosti po drugi puta ove godine organizator je koncerta koji će se održati na Trgu bana Josipa Jelačića, u srijedu, 16. studenog 2011. godine s početkom u 16 sati u povodu međunarodnog Dana srednjoškolaca, a u spomen na praške srednjoškolce i studente koji su zbog mirnog prosvjeda protiv nacističke okupacije svoje zemlje, održanog 17. studenog 1939. godine strijeljani bez suđenja.

U europskim zemljama ovaj dan se obilježava već dugi niz godina kao Dan srednjoškolaca i studenata, a po drugi puta će se obilježiti i diljem Lijepe naše.

Posljednjih nekoliko godina Dan srednjoškolaca povezan je s Europskom deklaracijom o pravima srednjoškolaca koju je donio Organizacijski ured za europske udruge srednjoškolaca – OBESSU, a koju je u svibnju ove godine prihvatilo Nacionalno vijeće učenika Republike Hrvatske. Diljem Europe pokrenuta je kampanja pod nazivom “Light on the Rights“, koja promiče Deklaraciju i prava srednjoškolaca. Tekst Deklaracije, kao i nešto više o pravima srednjoškolaca u Republici Hrvatskoj možete saznati na http://nvurh.skole.hr

PORUKE TOLERANCIJE, MIRA I NENASILJA

Ovom glazbeno-edukativnom manifestacijom učenici srednjih škola Grada Zagreba (rock bandovi, punk bandovi i dr. glazbene i plesne skupine) kao i već afirmirani rock bandovi Adastra i Otkazani let svojim nastupom žele mladim ljudima poslati poruke tolerancije, mira i suosjećanja, te senzibilizirati javnost za problem nasilja u društvu.

U edukativnom programu će voditelj Frano Ridjan govoriti o problemu nasilja među mladima. Mladi će se prisjetiti tragično preminulog učenika Grafičke škole, Luke Ritza i svih učenika koji su žrtve nasilja.

Udruga “Zvuk svjetlosti” nastavlja uspješnu suradnju s Odjelom prevencije MUP-a pa će na Trgu bana Josipa Jelačića biti i štand s promotivnim materijalima za mlade kao i kontakt policajci s kojima će moći razgovarati.

Preporučujemo

Pročitajte i:

Kamo za vikend? U Osijek, na Sajam vjenčanja!

Dođite ovaj vikend na Sajam vjenčanja Osijek powered by Portanova! Otkrijte trendove u vjenčanjima, doznajte…

Egzotična zima s zanimljivim programom o grabežljivcima u ZOO vrtu grada Zagreba

Ovaj vikend u Zoološkom vrtu grada Zagreba počinje Egzotična zima – edukativni program koji svaki…

Besplatna radionica brzog čitanja i mudrog učenja

Želite li naučiti tehnike brzog čitanja? Želite li bolje razumjeti ono što pročitate? Želite li…

Nasmijte se do suza na predstavi 'Kod kuće je najgore'

Veliki hit prema djelu E. Kishona "Kod kuće je najgore" ponovno na daskama Knapa! I…