Važnost multivitamina s folnom kiselinom

Stručnjak za genetiku prof. dr. Andrew E. Czeizel tijekom boravka u Hrvatskoj istaknuo je važnost multivitamina s folnom kiselinom za zdravlje beba

Prije nekoliko tjedana u Hrvatskoj je boravio jedan od vodećih europskih stručnjaka za ljudsku genetiku prof. dr. Andrew E. Czeizel. U svojim je predavanjima upozorio na važnost preventive u sprječavanju razvoja prirođenih mana kod ploda tijekom trudnoće.

Rezultati svjetskog istraživanja

Doktor Czeizel je početkom 70-ih godina vodio prvo istraživanje u svjetskim razmjerima o mogućnostima za sprječavanje pojave prirođenih defekata kralježnice (neuralne cijevi) kod ploda. Njegovo kliničko istraživanje značilo je prekretnicu u uporabi multivitaminskih pripravaka s folnom kiselinom koje su uzimale žene i prije začeća kako bi se spriječio defekt neuralne cijevi i druge prirođene nepravilnosti. Kako je to još uvijek jedino istraživanje takve vrste, a njegovi rezultati još su uvijek aktualni, Czeizel ih je predstavio hrvatskoj javnosti.

Prema riječima dr. Czeizela, značaj uzimanja multivitaminskog pripravka s folnom kiselinom u prvim danima nakon oplodnje je vrlo velik, jer su prva dva tjedna nakon začeća ključna za zdrav razvoj ploda. Kada žena ustanovi da je trudna, u velikoj je mjeri već prekasno za sprječavanje najgorih defekata kralježnice, pa je zato nužno da žena uzima multivitaminski pripravak s folnom kiselinom već nekoliko mjeseci prije planiranog zanošenja, te kroz prva tri mjeseca trudnoće.

Multivitaminski pripravak s folnom kiselinom smanjuje mogućnost defekta kralježnice za čak 92%, a ujedno znatno smanjuje mogućnost pojave drugih nepravilnosti. Najčešće su prirođene mane kardiološke bolesti, čiju pojavu taj pripravak smanjuje za približno 40%, slijedi 30-postotno smanjenje mogućnosti pojave defekta urinarnog trakta te ostalih defekata.

Zbog svih tih prednosti uzimanja multivitaminskog pripravka s folnom kiselinom ubrzo je po objavljivanju navedene studije revija New England Journal of Medicine, jedna od najuglednijih medicinskih revija u svijetu, objavila preporuku za preventivu. Posebno se još preporuča uzimanje multivitaminskog pripravka u kombinaciji s folnom kiselinom, jer se pokazalo da samo folna kiselina smanjuje pojavu defekta neuralne cijevi za približno 70%, dok multivitamin u kombinaciji s folnom kiselinom za više od 90%. Multivitamin u kombinaciji s folnom kiselinom uklanja i brojne druge mane. Zbog svih tih koristi za dijete, američko je ministarstvo za zdravlje već prošle godine izdalo preporuku za uzimanje multivitamina s folnom kiselinom. Europa je glede toga još ponešto u zaostatku, pa je zato osvješćivanje budućih majki utoliko značajnije.

Elevit Pronatal multivitaminski pripravak

Za sada je Elevit Pronatal jedini multivitaminski pripravak takve vrste koji ima iza sebe klinička ispitivanja. Na našem tržištu stoje nam raspolaganju brojni multivitamini za trudnice, kako s folnom kiselinom tako i bez nje. Dr. Czeizel još je upozorio da vlada pogrešno uvjerenje da je zdrava prehrana trudnice dovoljna za osiguravanje (potrebne) količine folne kiseline. Teoretski je to doduše moguće, ali bi žena barem mjesec dana prije i tijekom trudnoće morala pojesti 15 tanjura brokule ili špinata.

Preporučujemo

Pročitajte i:

besplatnoj radionici o planiranju trudnoće kod žena koje boluju od upalnih reumatskih bolesti

U organizaciji udruge Remijsija u petak 8. ožujka 2019. u 17.30 sati u Hotelu Dubrovnik…

Edicija 12 National Geographic knjiga da djecu

National Geographic i Egmont predstavljaju prvu od dvanaest knjiga za djecu naslova 'Zašto sam ja čovjek?'

Od 22. veljače na kioscima potražite kolekciju National Geographic knjiga za djecu u kojima će…

Ove je godine svim srednjoškolcima dostupna besplatna prevencija raka uzrokovanog HPV-om

U sklopu javnozdravstvene kampanje „Druga prilika“, građani će na stručnoj javnoj tribini moći doznati sve…

MUSORGSKI ROCKS - Epski glazbeni dvoboj Filharmonije i Rock Banda u Off ciklusu Lisinskog

Ako ste ljubitelji glazbe, posebice one dobre, ovo bi mogla biti poslastica za cijelu obitelj.…