Pravo vrijeme za posjet Ivanić-Gradu je treći vikend u listopadu /13.-15./ kada se već trinaestu godinu za redom održava najveselija i najposjećenija (preko 20.000 posjetitelja) turističko-gospodarska i gastronomska manifestacija Bučijada. Okosnica manifestacije je prodajni sajam buča, bučinog ulja, proizvoda od buča i ostalih eko-etno proizvoda na kojem izlaže preko 200 izlagača. U sklopu Bučijade održava se i 7. Izložba bučinog ulja Sjeverozapane Hrvatske sa ocjenjivanjem i podjelom priznanja.

Za vrijeme trajanja manifestacije gradski park postaje mjesto inspiracije za umjetnike i kreativce koji na temu buče, bundeve postavljaju svoje instalacije i skulpture.

Cooking show na gastro prostoru/pozornici sastoji od radionica čiji su sudionici chefovi koji će pripremati jela od buče. Na Bučijadi kuhaju Nastasja Chiara Petrić - Chiarin tanjurić, kuhar Dino Pavanić, restoran Mano 2, te Marina Gaši, restoran Marina. Uz Cooking show održat će se i Škrlet corner “ŠkrCo” i prezentacija autohtone sorte škrlet udruge Škrlet.

Posjetitelji iz Zagreba mogu doći turističko-izletničkim vlakom „Bučko express" koji s Glavnog kolodvora polazi u 9.19 sati.

Iz bogatog programa izdvajamo:

Otvorenje Parka skulptura i instalacija od buča predviđen je za petak, 13. listopada u 18,00 u gradskom parku u centru nakon toga u 19,00 sati na trgu V. Nazora je otvorenje Škrlet cornera „ŠkrCo“ a poslije druženje uz Gypsy jazz band. U subotu 14. listopada u 11,00 sati je svečano otvorenje 13. Bučijade obilazak sajma i izlagača, a u 12 sati podjela priznanja najboljim proizvođačima bučinog ulja SZ Hrvatske uz stručni skup na temu proizvodnje bučinog ulja. Cooking show se održava na gastro pozornici oba dana manifestacije u 12 i 13 sati.

U nedjelju 15. listopada u 11,00 sati, Kum 13. Bučijade, naš najbolji skijaš, porijeklom Ivanićanin Ivica Kostelić, primit će počasnu lentu na glavnoj pozornici i predstavit se posjetiteljima.

Više o programu, događanju i rasporedu Bučko expressa čitajte ovdje...

Tekst i foto: press