U nedjelju dođite s djecom u Maksimir i sudjelujte u nizu edukativnih radionica i tura po parku

22.5. 2011 DAN ZAŠTITE PRIRODE REPUBLIKE HRVATSKE



U sklopu Međunarodnog desetljeća biološke raznolikosti, a povodom Dana zaštite prirode Republike Hrvatske, časopis GEO u suradnji s Ministarstvom kulture, Državnim zavodom za zaštitu prirode, Javnom ustanovom „Maksimir“ i Udrugom „Profesor Baltazar“ organizira akcijski dan u nedjelju, 22. svibnja, od 11 do 17 sati u zagrebačkom parku Maksimir.



Svake godine 22. svibnja obilježava se Međunarodni dan biološke raznolikosti, a u Republici Hrvatskoj to je i Dan zaštite prirode. Time se naša zemlja pridružuje svijetu u nastojanjima da se očuva biološka raznolikost i unaprijedi zaštita prirode.


Akcijski dan u parku Maksimir namijenjen je svima, a prije svega djeci zbog svoga edukativnoga karaktera. Bogatstvo biološke raznolikosti u Hrvatskoj te razlozi ugroženosti pojedinih vrsta, kao i važnost njihova očuvanja bit će predstavljeni na informativnim štandovima organizatora i drugih udruga koje se bave očuvanjem prirode.



Raznolik program


A kako bi zainteresiranima dodatno približili bogatstvo različitih vrsta u Zagrebu, više od dvadeset stručnjaka vodit će edukativne ture u trajanju od 30 do 45 minuta. Te će ture uključivati upoznavanje ptica, vodozemaca, šišmiša, mrava, biljnih vrsta... Na samom ulazu u park zainteresirani će na informacijskim mjestima moći potražiti savjete o hortikulturnom uređenju ili doznati sve o krpeljima i komarcima te kako se zaštititi od njih.



Oni najmlađi moći će sudjelovati u brojnim radionicama, primjerice u izradi kućica za ptice i šišmiše, te u igraonicama i nagradnim igrama (potraga za blagom Uhvati biološku raznolikost i sl.). Posebnost ove godine je Baltazar-grad, koji će se samo za taj dan „sagraditi“ na maloj pozornici kod ulaza u Maksimir. Djeca će se moći upoznati s Profesorom Baltazarom i drugim likovima iz našega poznatoga crtanog filma te uživati u prigodnom popratnom zabavno-edukativnom programu o „Maksimirskoj svakidašnjici“.



Događaj traje od 11 do 17 sati, a sve informacije o programima vođenja i radionicama možete dobiti na informacijskim mjestima na ulazu u park Maksimir. Na istome mjestu prijavite djecu za sudjelovanje u nagradnoj igri potrage za blagom pod nazivom Uhvati biološku raznolikost.



Za više informacija:
Časopis GEO – Zrinka Jelić Belinić tel: 01 44 44 828, 01 44 444 880, 01 44 44 881
Infocentar Javne ustanove “Maksimir”, tel. 01 23 17 847



Za raspored programa klikni na GEO program: