11 umjetnika, 12 razglednica i 1 motiv

Danas u 20 sati u Klubu KIC, Preradovićeva 5 u Zagrebu otvorit će se izložba na kojoj ćete moći vidjeti dvanaest razglednica / kartolina od jedanaest hrvatskih umjetnika koji su se u svojim umjetničkim radovima na razne načine dotakli motiva bicikla.

Razglednice će krasiti i crteži Stipana Tadića, Josipa Zankija, Martine Miholić, Dominika Vukovića, Ivana Vrančića, Maje Rožman te detalj s plakata izložbe Bane Milenkovića i Gorana Štimca koja se održala 1985. u Galeriji Studentskog centra. A zašto razglednice? Na to pitanje jednostavno odgovara književnik Zvonimir Milčec u svojoj knjizi Pozdrav iz Zagreba, pa citiramo: "razglednica je, dakle, mali format velike ljubavi prema gradu…".
Europski biciklistički izazov dobar je povod da se Zagreb predstavi kartolinama, ali ne onima koje prikazuju vedute grada već one koje prenose inspiraciju koju taj grad nudi. To najbolje mogu prenijeti umjetnici i njihovo djelo.

U sklopu otvorenja izložbe i Europskog biciklističkog izazova predstavit će se i tri mlade umjetnice iz Zagreba koje će u 21 sat izvesti performans "Cugaj s umjetnicom – svaka ima svoj karton". Na prvu naziv performansa doima se kontradiktorno ovom projektu, no upravo ideja performansa je problematiziranje alkohola u hrvatskom društvu.


Umjetnice ovim performansom propituju i osvrću našu pozornost na svakodnevnu konzumaciju alkohola posebno na otvorenjima izložbi, ali i na poslovnom večerama, u dobrom društvu, uz dobar ručak ili na domjencima, značajnim društvenim događajima i susretima. "Pivo je ljeti naš najuobičajeniji alat za osvježenje, a rakija liječi sve – od udarca u koljeno do želučanih tegoba. Posrijedi je dakle kritičko sučeljavanje s problemima s kojima se susrećemo u svakodnevici i zabava utemeljena na tradicionalnoj povezanosti alkohola i ovdašnjeg stila života. Izložba će biti otvorena do 31. svibnja do kad traje i Europski biciklistički izazov stoga svakako dođite i uživajte u ovom jedinstvenom umjetničkom opusu.

Tekst i foto: promo

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Dan otvorenih vrata centra KNAP

Danas, 13. rujna, Centar kulture na Peščenici KNAP…

Dobrodošli na Mali piknik!

Sigurno ste primijetili da djeca obožavaju boraviti na…

Upoznajte djecu s talijanskim futuristima

Muzej suvremene umjetnosti po prvi put predstavlja zagrebačkoj…

Pročitajte i:

Koronavirus u Hrvatskoj! Hoće li zatvoriti škole i vrtiće?

Bilo je pitanje vremena kad će virus stići u našu zemlju, no brojni stručnjaci slažu…

Poznati kuhar pomaže djeci s poteškoćama! I vi možete biti dio priče

Sredstvima prikupljenim na gala večeri financirat će se edukacije djece i mladih iz svih dijelova…

Manekenka ima rješenje za ženski libido! Nećete vjerovati što sve prodaje poznato ime

Supermodel Elle Macpherson novim se proizvodom "učvrstila" na listi slavnih osoba koje koriste svoj utjecaj…

Horoskop otkriva tko su najkompliciranije trudnice

Znamo da trudnoća mijenja tijelo žene, no - reći će mnogi - mijenja i njezin…